Πώς σταματάει το παιδί να πιπιλάει το δάχτυλό του;

Γιατί το παιδί έχει τη συνήθεια να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα;

Πώς σταματάει το παιδί να πιπιλάει το δάχτυλό του;

Από τη στιγμή που ανακαλύπτουν τα δάχτυλά τους, πολλά μωρά ξεκινούν να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους. Είναι μια συνήθεια που δεν αποχωρίζονται ακόμα και στην ηλικία 3 ή 4 ετών.

Είναι ανησυχητικό το πιπίλισμα; Υποδηλώνει κάτι; Μπορεί να βλάψει τα δόντια; Πώς μπορεί να σταματήσει το πιπίλισμα; Αυτές είναι συνήθως οι πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι γονείς.

Στρατηγικές για μεγαλύτερα παιδιά

Ανοίξτε διάλογο

Μερικά παιδιά απλά δεν συνειδητοποιούν ότι το να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους είναι συνήθεια που πρέπει να ξεπεράσουν. Ρωτήστε το παιδί σας γιατί πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Αισθάνεται καλά; Αντιλαμβάνεται ότι το κάνει; Τι άλλο του προσφέρει την ίδια ανακούφιση;

pipiliasma antixira 1

Παρατηρήστε πότε πιπιλίζει τον αντίχειρα

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας πιπιλίζει τον αντίχειρά του πριν τον ύπνο, μπορεί να χρειαστεί έναν άλλο τρόπο για να χαλαρώσει. Ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να προσφέρετε ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα ή ένα τσάι από βότανα που είναι ασφαλές για μικρά παιδιά πριν το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών.
Αν πάλι βάζει τον αντίχειρά του στο στόμα κάθε φορά που είναι ανήσυχο, θυμωμένο ή λυπημένο, βοηθήστε το να αναζητήσει έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης για να αντικαταστήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα.

Προσφέρετε ανταμοιβές

Τα συστήματα ανταμοιβής μπορεί να είναι δύσκολα: Δεν λειτουργούν για όλα τα παιδιά και μπορεί να μην είναι εύκολο να τα καταργήσετε στην πορεία. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά είναι πιο δεκτικά να κάνουν κάτι όταν πρόκειται να κερδίσουν ένα προνόμιο, ένα παιχνίδι, ή κάτι αντίστοιχο.

Καθιερώστε κανόνες ή όρια

Το να πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να πιπιλίζει τον αντίχειρά του μόνο όταν είναι στο κρεβάτι ή ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση είναι ένας καλός τρόπος για να καταργήσετε τη συνήθεια χωρίς να την μετατρέψετε σε καθημερινή διαμάχη . Το παιδί σας θα συνεχίζει να το κάνει, αλλά θα μειώσει αρκετά το χρόνο.

pipiliasma antixira 2

Χρησιμοποιήστε οπτικές υπενθυμίσεις

Ένα παιδί που έχει κίνητρα να σταματήσει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του αλλά συνεχίζει να ξεχνάει, μπορεί να επωφεληθεί από μια οπτική υπενθύμιση. Δοκιμάστε να δέσετε μια ελαστική ταινία γύρω από τον αντίχειρά του (όχι πολύ σφιχτά) ή τοποθετήστε ένα προσωρινό τατουάζ στο πίσω μέρος του χεριού του ώστε να θυμάται να σταματήσει πριν καν ξεκινήσει το πιπίλισμα.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο

Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί ώθηση από κάποιον άλλον εκτός από εσάς (μην το πάρετε προσωπικά) για να σταματήσει τη συνήθεια να πιπιλίζει τον αντίχειρα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο και ζητήστε να μιλήσει με το μικρό σας για τη φροντίδα του στόματος και των δοντιών του.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved