Γιατί το νήπιο ξυπνάει τη νύχτα;

Ξυπνάει το νήπιό σας τη νύχτα; Μάθετε τους λόγους.

Γιατί το νήπιο ξυπνάει τη νύχτα;
Bigstock

Ο επαρκής και ατάραχος ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία και την ανάπτυξη για το νήπιο. Η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις και στην συμπεριφορά του καθώς, ένα άυπνο παιδί είναι κουρασμένο και ιδιαίτερα ανήσυχο. Πολλά παιδιά ωστόσο στη νηπιακή ηλικία ξυπνούν τη νύχτα και εμφανίζουν διαταραχές ύπνου.

Σε σχέση με τα βρέφη, τα νήπια έχουν μία πιο σταθερή ρουτίνα ύπνου και έχουν ρυθμίσει καλύτερα τον κύκλο του ύπνου τους. Ωστόσο κάποιες αιτίες είναι πιθανό να κρατήσουν το παιδί ξύπνιο τη νύχτα.

Τάισμα

Όπως ένα μωρό έτσι και ένα παιδί νηπιακής ηλικίας είναι πιθανό να ξυπνήσει το βράδυ για να φάει. Αν και αυτό δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, η πλειοψηφία των ειδικών συνιστά τον απογαλακτισμό του παιδιού τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το βραδινό τάισμα περίπου στην ηλικία των 12 μηνών.

Γρήγορη ανάπτυξη

Η νηπιακή ηλικία χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες και μεγάλες σωματικές, εγκεφαλικές και κοινωνικές αλλαγές. Το ίδιο το παιδί σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο βιώνει έντονα τις αλλαγές αυτές και δεν είναι περίεργο να παρουσιάζει άρνηση στον ύπνο ή να ξυπνάει το βράδυ.

Αλλαγή στη ρουτίνα

Σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές στη ρουτίνα του απιδιού επηρεάζει και τον ύπνο του. Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, η αλλαγή περιβάλλοντος είναι μόνο μερικές από τις πιθανές αιτίες που ίσως προκαλέσουν αλλαγές στη ρουτίνα του παιδιού.

Ύπνοι μακράς διάρκειας κατά τη διάρκεια της μέρας

Τα παιδιά νηπιακής ηλικία κοιμούνται από 11 μέχρι 14 ώρες την ημέρα. Στις ώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι οποίοι συνήθως έχουν διάρκεια δύο με τρεις ώρες. Εάν οι ύπνοι αυτοί διαρκούν περισσότερο ή γίνονται καθυστερημένα για παράδειγμα αργά το απόγευμα είναι πιθανό να δυσκολέψει τον ύπνο του παιδιού το βράδυ.

Δόντια

Όταν το παιδί βγάζει δόντια, τα ούλα του πρήζονται, πονάνε προκαλώντας στο νήπιο ερεθισμό και ανησυχία και είναι πιθανό να επηρεαστεί και ο ύπνος τους.

Φόβος

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του περιβάλλοντος γύρω τους. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι πιθανό να φοβούνται το σκοτάδι ή να μείνουν μόνα τους στο δωμάτιο και ο φόβος αυτός να τα εμποδίσει από το να κοιμηθούν.

Νυχτερινοί τρόμοι

Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι τα απότομα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα τα οποία συνοδεύονται από αισθήματα φόβου και φωνές. Τα επεισόδια αυτά είναι πιο συχνά σε παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας και συχνά μπερδεύονται με τους εφιάλτες. Η βασική τους διαφορά είναι ότι οι εφιάλτες συμβαίνουν κατά το στάδιο REM του ύπνου, ενώ οι νυχτερινοί τρόμοι τις πρώτες ώρες του ύπνου, όταν είναι και πιο βαθύς.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved