Back to School: «Πώς θα επιλέξω παιδικό σταθμό για το παιδί μου»

Το μεγαλύτερο άγχος μιας νέας μαμάς είναι η πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό και η επιλογή του σχολείου. Κάθε αρχή και δύσκολη και δη για τις μανούλες που ψάχνουν τον καλύτερο παιδικό σταθμό για να αφήσουν τη φροντίδα του παιδιού τους, όσο εκείνες δεν θα είναι κοντά.

Back to School: «Πώς θα επιλέξω παιδικό σταθμό για το παιδί μου»

«Είναι καθαρός;», «Είναι καλές οι δασκάλες;», «Έχει κατάλληλες υποδομές;», «Τι προσφέρει σε ένα παιδί;», «Πόσο κοστίζει;», «Ποιο θα είναι το καθημερινό του πρόγραμμα;», «Υπάρχει ολοήμερο τμήμα;», «Πού θα κοιμάται;», είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που κάνουν οι μαμάδες όταν επισκέπτονται έναν παιδικό σταθμό.

Back To School

Ως γονείς θα πρέπει να γνωρίζετε το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού. Συνήθως, όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί σταθμοί ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα. Από τις 07.05 το πρωί έως τις 08.30 γίνεται η προσέλευση των παιδιών. Όλοι μαζί τρώνε πρωινό και από τις 09.00-12.30 τα παιδιά ακολουθούν ένα ευχάριστο πρόγραμμα με δραστηριότητες, παραμύθια, χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο και μουσική. 12.30-13.00 τα παιδιά που μένουν στο ολοήμερο τμήμα τρώνε μεσημεριανό ενώ τα υπόλοιπα αναχωρούν είτε με σχολικό είτε παραλαμβάνοντάς τα οι γονείς. Από 13.00-14.00 σε πολλούς παιδικούς σταθμούς τα παιδιά κοιμούνται για μεσημέρι και τέλος από 14.00-16.00 τα παιδιά τρώνε απογευματινό και απασχολούνται έως ότου τα παραλάβουν οι γονείς.

istock kindergartenkids 375x249

Βέβαια, σταθμός με σταθμό διαφέρει για αυτό κάποιοι μπορεί να ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα από το παραπάνω. Τι άλλο όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πριν καταλήξετε στον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

Πόσο κοντά είναι στο σπίτι
Αν δεν σας προβληματίζει η ιδέα του σχολικού (μεγάλο κόστος, πόση ώρα θα βρίσκεται το παιδί στο λεωφορείο μέχρι να το παραλάβετε) τότε η απόσταση δεν θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εσάς. Αν όμως, σκέφτεστε τα έξοδα, τότε θα πρέπει να βρείτε έναν παιδικό σταθμό κοντά στο σπίτι ώστε να γλυτώσετε τα έξοδα μεταφοράς.

Κόστος
Ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες θα πρέπει να διαλέξετε και τον παιδικό σταθμό. Υπάρχουν ακριβοί παιδικοί σταθμοί που η μηνιαία καταβολή φτάνει και τα 500 ευρώ αλλά υπάρχουν εξίσου καλοί παιδικοί δημοτικοί σταθμοί που με λίγα μόνο χρήματα 50-90 ευρώ το μήνα, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα παιδί, προσφέροντας αρκετά καλές παροχές.

86488179 wide

Προσαρμογή παιδιού
Αν καταλήξετε στον παιδικό σταθμό που σας ενδιαφέρει, ρωτήστε το πρόγραμμα προσαρμογής. Τις πρώτες μέρες δεν θα μπορείτε να αφήσετε στο ολοήμερο πρόγραμμα το παιδί σας, καθώς θα πρέπει πρώτα να προσαρμοστεί. Ρωτήστε πόσες μέρες θα διαρκέσει η προσαρμογή ώστε να μπορείτε και εσείς να ρυθμίσετε την άδεια που θα πάρετε από τη δουλειά σας.

Εγκαταστάσεις
Πριν καταλήξετε στον παιδικό σταθμό που θα στείλετε το παιδί σας θα πρέπει να δείτε λεπτομερώς, τους χώρους. Κλείστε ένα ραντεβού και ζητήστε να σας δείξουν τους χώρους όπου θα κοιμάται το παιδί σας, τους χώρους όπου θα παίζει, ρίξτε μια ματιά στις τουαλέτες και την κουζίνα, δείτε αν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειες και έξοδοι κινδύνου και ρωτήστε αν κλειδώνει η εξωτερική πόρτα.

Δασκάλες/οι
Ζητήστε να γνωρίσετε τις δασκάλες/τους δασκάλους, που θα αναλάβουν το παιδί σας. Δείτε τους, κουβεντιάστε μαζί τους, ενημερωθείτε για τις σπουδές τους και κατανοήστε τη φιλοσοφία τους. Η πρώτη επαφή και η πρώτη κουβέντα θα σας κάνει να καταλάβετε αν μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτούς τους ανθρώπους και αν θέλετε να τους εμπιστευθείτε το παιδί σας.

Τι θα μάθουν
Ρωτήστε να σας πουν τι πραγματικά θα μάθουν τα παιδιά μέσα στη σχολική χρονιά και ποιοι είναι οι στόχοι που θέλουν να έχουν επιτύχει στο τέλος.

At what age can my child start school

Πόσα παιδιά φιλοξενεί στο παιδικός σταθμός
Ρωτήστε να μάθετε πόσα παιδιά έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει ο παιδικός σταθμός, πόσα παιδιά θα βρίσκονται στο τμήμα και πόσες δασκάλες. Επίσης ρωτήστε αν τα παιδιά σε όλα τα τμήματα θα προαυλίζονται μαζί και πόσες δασκάλες θα τα επιβλέπουν.

Ρωτήστε για τις παροχές
Πολλοί παιδικοί σταθμοί παρέχουν συνεδρίες με παιδοψυχολόγο, παιδίατρο, ξένες γλώσσες, κολυμβητήριο, μπαλέτο, πολεμικές τέχνες και άλλες δραστηριότητες. Μπορεί με ένα μικρό κόστος να μπορεί το παιδί σας να παρακολουθεί στο χώρο του σχολείου κάτι από τα παραπάνω, γλιτώνοντας έτσι τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μην μένετε στην πρώτη εικόνα
Πολλοί συνήθως, βλέπουν έναν παιδικό σταθμό μέσα από την ιστοσελίδα που διαθέτει ή τον λογαριασμό facebook, κάτι που είναι λάθος. Κάντε μια έρευνα μέσα από το διαδίκτυο αλλά πάντα να επισκέπτεστε το χώρο όπου πρόκειται να αφήσετε το παιδί σας.

Περισσότερα Back To School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved