Τα οφέλη του βρεφονηπιακού σταθμού στα παιδιά μικρότερης ηλικίας

Τα σχολεία άρχισαν και κάποιοι γονείς με πολύ μικρά παιδιά αναρωτιούνται αν πρέπει να στείλουν τα μικρά τους στον βρεφονηπιακό σταθμό.

Μαρίνα Μόσχα
Τα οφέλη του βρεφονηπιακού σταθμού στα παιδιά μικρότερης ηλικίας

Πώς ο βρεφονηπιακός σταθμός βοηθά τα παιδιά

Bigstock

Εκτός από τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, μην ξεχνάμε και τα πιο μικρά που θα πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό σταθμό ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή τους. Πολλοί είναι οι γονείς, που ακόμη και τώρα, και ενώ έχει αρχίσει η σχολική χρονιά αν κάνει να πάνε τα μικρά τους στον βρεφονηπιακό σταθμό. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του; Σε τι θα βοηθήσει και τι θα κερδίσουν τα μικρούλια σας;

Τα οφέλη του βρεφονηπιακού σταθμού

  • Πρώτα από όλα, έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια, αλληλεπιδρά, κοινωνικοποιείται.
  • Μαθαίνει να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να συνεννοείται με τα άλλα παιδάκια, να παίζει, να χαίρεται μαζί τους, να συμμετέχει στην ομάδα.
  • Κάνει τις πρώτες φιλίες, έρχεται σε επαφή με αγοράκια και κοριτσάκια, βλέπει τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
  • Μέσα από την συναναστροφή και την αλληλεπίδραση μαθαίνει βασικές δεξιότητες επικοινωνίας, παίρνει πρωτοβουλίες, δοκιμάζει τις ικανότητές του, πειραματίζεται, γίνεται πιο δημιουργικό, αναπτύσσει το λεξιλόγιο και εξελίσσεται μαθησιακά.
  • Μαθαίνει επίσης όρια και κανόνες που είναι απαραίτητοι για την καλή επαφή και συνεργασία με τους άλλους. Μαθαίνει τον σεβασμό προς τα άλλα παιδάκια αλλά και τους μεγαλύτερους – δασκάλες.
  • Λειτουργεί μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο και σε πρόγραμμα που του δίνει ασφάλεια και σιγουριά.
  • Μαθαίνει να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη στους άλλους αλλά και προς τον εαυτό του καθώς έρχεται σε επαφή με τις ανάγκες του και τον καλύτερο έλεγχό τους, γίνεται πιο ανεξάρτητο.

Φυσικά, μην ξεχνάτε πως χρειάζεται να προετοιμάσετε το μικρό σας για τον βρεφονηπιακό σταθμό λίγο καιρό πριν, να το πάτε να γνωρίσει από κοντά όχι μόνο τις δασκάλες του αλλά και τις κτηριακές εγκαταστάσεις, ώστε να έχει καλύτερη εξοικείωση. Επίσης, όταν επιστρέφει στο σπίτι μιλήστε μαζί του για το πως ήταν η μέρα του,

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved