Παιδικός σταθμός: Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή

Τι να κάνετε αν το παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό.

Παιδικός σταθμός: Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή

Άνοιξαν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια.

Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας τα οποία συνέστησε η επιτροπή των ειδικών:

  • Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  • Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο.
  • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση
paidikos stathmos prosarmogi

Ημέρες προσαρμογής

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ημέρες προσαρμογής της νέας σχολικής χρονιάς που σήμα κατατεθέν της θα είναι οι μάσκες, θα είναι διαφορετικές για όλους. Και ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά η χρήση μάσκας έχει γίνει αποδεκτή σε ένα μεγάλο ποσοστό, στα μάτια των μικρότερων παιδιών δεν φαντάζει και τόσο ελκυστική.

Γι΄αυτό είναι σκόπιμο, να τους εξηγήσετε γιατί οι δάσκαλοι στο βρεφονηπιακό πρέπει να φοράνε μάσκες παραβάλλοντας το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση μάσκας στο σούπερ μάρκετ, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.

  • Τις πρώτες μέρες που θα πηγαίνετε μαζί του στον παιδικό σταθμό, εστιάστε σε όλα τα καινούρια πράγματα που μπορεί να κάνει δείχνοντας τον ενθουσιασμό σας.
  • Δείτε αν υπάρχουν και φίλοι που θα πάνε στον ίδιο παιδικό σταθμό, ώστε να έχει παρέα και συζητήστε το μαζί του, ακόμα και αν κάποιοι φίλοι πάνε σε άλλον σταθμό, συζητήστε του πως τελικά όλα τα παιδάκια κάνουν το ίδιο.
  • Προετοιμαστείτε για πιθανές εκδηλώσεις άγχους, κλάματος ή αγκιστρώματος από πάνω σας. Όπως επισημαίνει η Μαρίνα Μόσχα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μπορεί το παιδί σας να σας πιάσει από το ρούχο, να αγκαλιάσει το πόδι σας και να μην θέλει να φύγετε… Αν αρχίσετε και εσείς να κλαίτε, χάσατε το παιχνίδι! Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν τη τάση να δοκιμάζουν το όριο του γονιού, τεντώνουν το σκοινί για να δουν μέχρι που τα παίρνει να φτάσουν. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως χρειάζεται σταθερότητα από το γονιό στη συμπεριφορά για να αισθανθεί και να κατανοήσει και το ίδιο μέχρι που μπορεί να φτάσει και τι χρειάζεται να κάνει και να ακολουθήσει.
  • Προετοιμαστείτε για πιθανές αλλόκοτες συμπεριφορές στο σπίτι: Μην ξαφνιαστείτε αν τις πρώτες μέρες δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα, έχει εφιάλτες ή αρνείται να πάει στο κρεβάτι του ή να ξυπνήσει το πρωί και να ετοιμαστεί για τον παιδικό σταθμό! Δείξτε του πως το καταλαβαίνετε και εξηγήστε του πως είναι λογικό στην αρχή να νιώθει κάπως παράξενα και περίεργα, εφαρμόζοντας και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Θυμηθείτε όμως να είστε και εσείς σταθερή στην αντιμετώπισή σας, μην λέτε άλλα την μία και κάνετε άλλα την άλλη!
  • Αλλαγές στο περιβάλλον του παιδιού. Μην ξεχνάμε πως ρόλο στο πρώτο άνοιγμα του παιδιού μακριά από την ασφάλεια του περιβάλλοντός του παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη ή γέννηση ενός μικρότερου παιδιού, η αλλαγή σπιτιού, πιθανός χωρισμός των γονιών, αλλαγές στα ωράριά τους, κλπ, οτιδήποτε δηλαδή που κλονίζει την σταθερότητα.

«Όλα τα παραπάνω βέβαια θα του τα πείτε χωρίς «σύννεφα» στη φωνή και στο ύφος σας, αλλά χαρούμενα, με χαμόγελο και με σιγουριά. Το λέω και πάλι πως αν αφήσετε ίχνη αμφιβολίας και ανασφάλειας λόγω του ότι δεν θα έχετε τον έλεγχο εκείνες τις ώρες ή στενοχώριας που θα αποχωριστείτε το σπλάχνο σας, θα του περάσετε αντιφατικά μηνύματα που θα τα συναντήσετε στην πορεία ενδεχομένως», προσθέτει η Μαρίνα Μόσχα.

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved