Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων: 8 στάδια ανά ηλικία
Πότε και πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αξία των χρημάτων.

Η οικονομική εκπαίδευση ξεκινά πολύ νωρίτερα απ’ όσο νομίζουμε. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να διαμορφώνουν στάσεις για το χρήμα ήδη από τα 5 τους χρόνια, και οικονομικές συνήθειες έως τα 9. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες , ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Αυτά είναι τα 8 βασικά ορόσημα για την οικονομική ανάπτυξη των παιδιών:
Γνωριμία με το χρήμα (προσχολική ηλικία)
Από την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι τα αγαθά κοστίζουν. Οι αγορές στο σούπερ μάρκετ είναι ιδανική ευκαιρία για να τους εξηγήσετε την ανταλλαγή χρημάτων με προϊόντα.
Πρώτο χατζιλίκι (νηπιακή ηλικία)
Ένα μικρό χατζιλίκι διδάσκει την αξία του χρήματος . Αν συνδυαστεί με δουλειές στο σπίτι, μαθαίνουν ότι το χρήμα κερδίζεται. Έτσι ξεκινά και η κατανόηση του να ξοδεύουν και να αποταμιεύουν υπεύθυνα .
Πρώτος στόχος αποταμίευσης (δημοτικό)
Καθώς μεγαλώνουν, μπορούν να βάλουν στόχους για το μέλλον , π.χ. να αγοράσουν νέο ποδήλατο. Μαθαίνουν να περιμένουν και να αποφεύγουν παρορμητικές αγορές.
.jpg?t=pRJwpeTIZHKDCH8VTZYKqA)
Πώς θα μάθετε στο παιδί να κάνει αποταμίευση
Σταθερή αποταμίευση (δημοτικό)
Μετά τον πρώτο στόχο, τα παιδιά μπορούν να ενσωματώσουν την αποταμίευση στην καθημερινότητά τους. Μιλήστε τους για «ταμείο έκτακτης ανάγκης» και το πλεονέκτημα του να είναι προετοιμασμένοι.
Πρώτος προϋπολογισμός (προεφηβεία)
Καθώς αυξάνεται η οικονομική τους δραστηριότητα , χρειάζονται ένα σχέδιο. Ο προϋπολογισμός τα βοηθά να οργανώσουν τα χρήματά τους και να στηρίξουν τους στόχους τους.
Πρώτη επένδυση (προεφηβεία)
Η επένδυση είναι ιδανικός τρόπος για να χτίσουν πλούτο μακροπρόθεσμα. Με καθοδήγηση, μπορούν να μάθουν για μετοχές και τα οφέλη της σύνθετης απόδοσης.
Πρώτη πιστωτική κάρτα (εφηβεία)
Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η πίστωση, οι τόκοι και η σημασία του καλού πιστωτικού σκορ, πριν αποκτήσουν κάρτα.
.jpg?t=-BYj1ISTUx5CWO9gbq3l2A)
Φτιάξτε κουμπαρά από μπουκάλι!
Πρώτη μεγάλη απόφαση ζωής (λύκειο)
Όταν σκέφτονται τι θα κάνουν μετά το σχολείο, βοηθήστε τους να καταλάβουν τις οικονομικές συνέπειες κάθε επιλογής, όπως τα φοιτητικά δάνεια.
Η οικονομική εκπαίδευση είναι μια διαρκής διαδικασία. Με σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη από το σπίτι, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και γνώσεις για ένα οικονομικά υγιές μέλλον.
Πηγή: motherly