28η Οκτωβρίου: Πώς το παιδί σας θα μάθει για το έπος του 1940

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι μια καλή αφορμή να μιλήσετε στο παιδί σας για τον πόλεμο και την ειρήνη.

28η Οκτωβρίου: Πώς το παιδί σας θα μάθει για το έπος του 1940
Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου/ Μουσείο Μπενάκη

Οι εορτασμοί των εθνικών επετείων για τα περισσότερα παιδιά συνοψίζονται στο τρίπτυχο: παρελάσεις, σχολικές γιορτές, αργία.

Αρκετά δε παιδιά δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τα γεγονότα του 1940 από εκείνα του 1821, θεωρώντας ότι δεν διαφέρουν μεταξύ τους (!).

Φέτος λοιπόν που τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ να μιλήσετε μαζί τους για την 28η Οκτωβρίου, για τις συνέπειες του πολέμου και για τις μακροχρόνιες επιδράσεις στην κοινωνία.

Μετά λοιπόν την παρέλαση και ίσως κάποιες ταινίες που θα δείτε με τα παιδιά στην τηλεόραση (κάθε χρόνο προβάλλονται οι « Υπολοχαγός Νατάσσα», « Όχι», « Στη μάχη της Κρήτης»), ξεκινήστε μια συζήτηση για λύστε τους απορίες.

Και μπορεί τα παιδιά από μικρή ηλικία να είναι εξοικειωμένα με τα πολεμικά παιχνίδια, οι συνέπειες του πολέμου όμως απέχουν πολύ από τους εικονικούς ήρωες του πολέμου. Τα χιλιάδες προσφυγόπουλα ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, είναι η πιο απτή απόδειξη το τι εστί πόλεμος.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, βρείτε έναν τρόπο να μιλήσετε με απλά λόγια για τα γεγονότα, τις δυσκολίες του πολέμου, τις απώλειες, την απελευθέρωση.

Σχολικά και εξωσχολικά βιβλία

Ανατρέξτε στα σχολικά βιβλία και διαβάστε αποσπάσματα και ιστορίες για τα γεγονότα του ’40. Το σημαντικό είναι να κάνετε μια συζήτηση κι όχι απλά να τους μεταφέρετε πληροφορίες που δεν κατανοούν ή θα ξεχάσουν την επόμενη μέρα.

Από τα καλύτερα βιβλία που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά σας από 12 ετών και πάνω με θέμα τον πόλεμο του ’40, είναι το βιβλίο της Άλκης Ζέη « Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», εκδόσεις Μεταίχμιο.

biblio alkis zei

Για παιδιά μικρότερης ηλικίας , από 6 έως 8 ετών, ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γράψει το βιβλίο «Η Φάλαινα που τρώει τον πόλεμο» , εκδόσεις Μίνωας που με τον υπέροχο τρόπο γραφής του, καυτηριάζει τον πόλεμο περνώντας παράλληλα, σημαντικά νοήματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τα παιδιά.

biblio triviza

Μουσεία

Σήμερα 28η Οκτωβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε μουσεία που έχουν προγραμματίσει εκθέσεις με επετειακό χαρακτήρα. Το Πολεμικό Μουσείο αποτελεί μια κλασική επιλογή.

Θεατρικές εκδηλώσεις

Αν βρείτε θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν με θέμα τον πόλεμο, μη διστάσετε να πάτε με τα παιδιά σας, έχοντας όμως πριν μιλήσει με το παιδί σας, για όσα πρόκειται να δείτε.

Αν πάλι θέλετε να έχει παιδί σας μια πιο συνοπτική εικόνα των γεγονότων του ’40, μπορείτε να δείτε μαζί βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο όλα όσα συνέβησαν στον πόλεμο του 1940.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved