28η Οκτωβρίου: Βοηθήστε τα παιδιά σας να ενημερωθούν για τα γεγονότα του '40 (vid)

Η αλήθεια είναι πως όσο πιο νωρίς ενημερώνουμε τα παιδάκια μας για τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας, τόσο περισσότερο τα εξοικιώνουμε με την Ιστορία της Ελλάδας και τους δίνουμε κίνητρο ώστε να θέλουν να μάθουν περισσότερα.

28η Οκτωβρίου: Βοηθήστε τα παιδιά σας να ενημερωθούν για τα γεγονότα του '40 (vid)

Πολλές φορές η ιστοριογραφία είναι δυσνόητη για τα παιδιά και δύσκολα μπορούν να καταλάβουν έννοιες όπως η σκλαβιά, η ελευθερία, ο πόλεμος και η απελευθέρωση.

Μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εξοικιωθούν με αυτές τις έννοιες όμως με έναν πιο απλό και δημιουργικό τρόπο. Η πρόσβαση στο διαδύκτυο κάνει τα πράγματα στις ημέρες μας πολύ πιο εύκολα και είναι σχεδόν υποχρέωση μας να φροντίσουμε ότι τα παιδάκια μας έχουν έστω μια στοιχειώδης γνώση για το το τι συνέβη κάποιες πολύ σημαντικές περιόδους στην Ελλάδα.

Μια τέτοια είναι και η περίοδος του '40 και συγκεκριμένα 28η Οκτωβρίου που γιορτάζεται ως επίσημη εθνική εορτή και αργία από το 1944. Πολλά σχολεία φροντίζουν να "ανεβάζουν" θεατρικές παραστάσεις όπου συμμετέχουν τα παιδιά ή να οργανώνουν χορωδίες για να τιμήσουν την ημέρα αυτή.

Ας περάσουμε λοιπόν αυτές τις πολύτιμες γνώσεις για το τι γιορτάζουμε αυτή την ημέρα με έναν εύκολο, προσιτό και κατανοητό τρόπο στα παιδάκια μας.

Δείτε παρακάτω κάποια βίντεο που βρήκαμε στο Youtube που αναπαριστούν με έναν κατανοητό τρόπο για τα παιδιά τα γεγονότα του '40:

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, από τη Γιώτα Σταύρου





Αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940 για τα παιδιά του Δημοτικού, από τον χρήστη harlemcore13

H μέρα του ΟΧΙ (για παιδιά), από τον χρήστη Anna Vrettou


Το "Ξυπόλυτο τάγμα" από τον χρήστη Blow up

Το Ξυπόλητο τάγμα είναι μια ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα παιδιά μεταβάλλονται σ’ ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved