28η Οκτωβρίου: Πώς μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα του '40

  • Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
  • Ποιος είπε το ΟΧΙ και τι σηματοδότησε για τη χώρα μας
  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις του πολέμου
28η Οκτωβρίου: Πώς μπορούν τα παιδιά να κατανοήσουν τα γεγονότα του '40
Φώτο: Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου/ Μουσείο Μπενάκη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου όπως και κάθε εθνικής επετείου, αποτελεί μια καλή αφορμή να κατανοήσουν τα παιδιά έννοιες όπως πόλεμος, αντίσταση, αγώνας, απελευθέρωση, ιδανικά.

Έννοιες δύσκολες ως προς την ουσία γιατί ως λέξεις είναι γνωστές σε εκατοντάδες πολεμικές ταινίες και βιντεοπαιχνίδια όπου ήρωας είναι αυτός που εξολοθρεύει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.

Κι αν αυτή η τόσο σημαντική επέτειος είναι μια ακόμα αργία για τα παιδιά, στο χέρι σας είναι να μάθουν περισσότερα πράγματα όχι με την μορφή κατήχησης, αλλά κουβέντας, ανταλλαγής απόψεων, και γιατί όχι ανάγνωσης κάποιων βιβλίων.

paidia tou 40

Φώτο: Βούλα Θεοχάρη Παπαϊωάννου/ Μουσείο Μπενάκη

Και μπορεί τα παιδιά από μικρή ηλικία να είναι εξοικειωμένα με τα πολεμικά παιχνίδια, οι συνέπειες του πολέμου όμως απέχουν πολύ από τους εικονικούς ήρωες του πολέμου. Τα χιλιάδες προσφυγόπουλα ανά τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, είναι η πιο απτή απόδειξη το τι εστί πόλεμος.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, βρείτε έναν τρόπο για να του μιλήσετε με απλά λόγια για τα γεγονότα, τις δυσκολίες του πολέμου, τις απώλειες, την απελευθέρωση.

Κλασσικά βιβλία που μιλούν για τον πόλεμο

Από τα καλύτερα βιβλία που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά σας από 12 ετών και πάνω με θέμα τον πόλεμο του ’40, είναι το βιβλίο της Άλκης Ζέη « Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», εκδόσεις Μεταίχμιο.

biblio alkis zei

Το μυθιστόρημα παρουσιάζει ένα αγόρι, τον Πέτρο, που στην ηλικία των εννιά ετών ζει τον πόλεμο του 1940 και κατόπιν μεγαλώνει μέσα στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Το α΄ μέρος («Όχι») του βιβλίου ξεκινάει με τον θάνατο του τριζονιού του Πέτρου στις 27 Οκτωβρίου 1940, μια ημέρα πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Την θλίψη του Πέτρου για τον θάνατο του τριζονιού θα την διαδεχθεί ο ενθουσιασμός για τις νίκες του Ελληνικού Στρατού, και αργότερα η πίκρα για την ήττα και την εισβολή των Γερμανών. Στο β΄ μέρος («Πεινάααω»), όλα αλλάζουν για τον Πέτρο και την οικογένειά του.

Όλοι τους ζουν τον πρώτο δύσκολο χειμώνα της Κατοχής. Στο γ΄ μέρος («Συσσίτιο»), στο σχολείο του Πέτρου αρχίζουν τα συσσίτια, ενώ ο Πέτρος αρχίζει να συνειδητοποιεί πως αρχίζει η Αντίσταση στους κατακτητές. Στο δ΄ μέρος («Λευτεριά ή θάνατος»), ο Πέτρος και ο Σωτήρης συμμετέχουν σε αντιστασιακές πράξεις αλλά γνωρίζουν και την βαρβαρότητα των κατακτητών, οι οποίοι θα σκοτώσουν τον φίλο του Πέτρου. Το βιβλίο τελειώνει στις 12 Οκτωβρίου 1944, την επομένη της αποχώρησης των Γερμανών από την Αθήνα. Ο Πέτρος «είναι άντρας πια, δεκατριώ χρονώ»!

Για παιδιά μικρότερης ηλικίας , από 6 έως 8 ετών, ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γράψει το βιβλίο «Η Φάλαινα που τρώει τον πόλεμο» , εκδόσεις Μίνωας που με τον υπέροχο τρόπο γραφής του, καυτηριάζει τον πόλεμο περνώντας παράλληλα, σημαντικά νοήματα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τα παιδιά.

biblio triviza

Αν πάλι θέλετε να έχει παιδί σας μια πιο συνοπτική εικόνα των γεγονότων του ’40, μπορείτε να δείτε μαζί βίντεο που εξηγεί με απλό τρόπο όλα όσα συνέβησαν στον πόλεμο του 1940.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved