Πώς να εξηγήσετε τον πόλεμο στα μικρά παιδιά

Τι θα τους πούμε όταν μας ρωτήσουν «γιατί γίνονται πόλεμοι»;

Πώς να εξηγήσετε τον πόλεμο στα μικρά παιδιά

Σήμερα, ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε με τα παιδιά σας γι΄αυτή την ιστορική μέρα που δυστυχώς πολλοί μαθητές την συγχέουν με την 25η Μαρτίου.

Επίσης είναι μια καλή αφορμή να λύσετε τυχόν απορίες των μικρών παιδιών σας, σχετικά με το τι είναι πόλεμος, γιατί γίνονται πόλεμοι, ποιες είναι οι επιπτώσεις των πολέμων.

Παρόλο που αυτές οι συνομιλίες μπορεί να είναι δύσκολες, είναι σημαντικό να δώσετε στα παιδιά τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να κατανοήσει την έννοια του πολέμου στις μέρες μας.

Πώς μιλάτε στο παιδί για τον πόλεμο

Το να προσπαθείτε να εξηγήσετε γιατί ορισμένοι άνθρωποι βλάπτουν σκόπιμα άλλους και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο είναι ένα περίπλοκο θέμα. Και για πολλά παιδιά, μπορεί να είναι τρομακτικό. Πολλές δε από τις έννοιες αυτές πιθανότατα να είναι σε πλήρη αντίθεση με τα μηνύματα που προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας για καλοσύνη, σεβασμό και συμπόνια.

Είναι λοιπόν σημαντικό να είστε ανοιχτοί στη συζήτηση των γεγονότων που σχετίζονται με τον πόλεμο εάν το παιδί σας το αναφέρει. Ωστόσο, κάντε το με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε : «Ορισμένοι άνθρωποι σε άλλη χώρα διαφωνούν για το τι είναι σημαντικό για αυτούς και μερικές φορές γίνεται πόλεμος όταν συμβαίνει αυτό. Ο πόλεμος δεν συμβαίνει κοντά μας και δεν κινδυνεύουμε».

Ως γονέας, είναι δική σας δουλειά να το διαβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλής. Εάν το μικρό σας δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει για πόλεμο, τότε δεν χρειάζεται να το πιέσετε.

Μάθετε τι έχει ακούσει το παιδί σας

Για να πάρετε μια ιδέα για το τι ξέρει ήδη το παιδί σας, κάντε του ερωτήσεις όπως: « τι σας έχουν πει στο σχολείο για τον πόλεμο», ή « μήπως κάποιοι φίλοι σου μιλούν ποτέ για τους πολέμους που συμβαίνουν στον κόσμο;»

Μπορεί να έχει ακούσει διάφορα πράγματα και να προσπαθεί να τα κατανοήσει. Η γνώση όσων ήδη γνωρίζει το παιδί σας μπορεί να γίνει η αφετηρία για τις συνομιλίες σας. Να είστε καλός ακροατής και δείξτε στο παιδί σας ότι το έχετε ακούσει.

Εξηγήστε τον σκοπό του πολέμου

Το παιδί πιθανόν να θέλει να μάθει γιατί γίνονται πόλεμοι. Εξηγήστε του όσο πιο απλά μπορείτε . Καταστήστε σαφές ότι η βία δεν είναι καλός τρόπος για να επιλυθεί μια σύγκρουση, αλλά μερικές φορές οι χώρες αποφασίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν έναν πόλεμο για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλέστερους στο μέλλον.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι το παιδί σας μετά από τη συζήτηση να αισθάνεται ακόμη πιο φοβισμένο για τον πόλεμο. Μην ελαχιστοποιήσετε τη σοβαρότητα του πολέμου, αλλά λάβετε υπόψη ότι το παιδί σας δεν χρειάζεται να γνωρίζει όλες τις φρικτές λεπτομέρειες ενός πολέμου. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε αναφορά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε άλλες πόλεις.

Παρόλο που οι τρομοκρατικές ενέργειες και ο πόλεμος είναι μια σκληρή πραγματικότητα μπορείτε πάντα να εστιάσετε σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους άλλους. Και δεν είναι λίγοι...

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved