Schoolmarius:Τα παιδιά δεν χρειάζονται σχολείο το καλοκαίρι

  • "Κι αν ξεχάσει όσα έχει μάθει;"
  • "Κι αν δεν τα έμαθε καλά στο σχολείο;"
  • "Και το καλοκαίρι να μη μάθει τίποτα;"
Schoolmarius:Τα παιδιά δεν χρειάζονται σχολείο το καλοκαίρι

Ο Μάριος Μάζαρης, εκπαιδευτικός, που οι περισσότεροι -όσοι τον ακολουθείτε- τον γνωρίζετε και με το όνομα που έγινε γνωστός στο Instagram, Schoolmarius, αφιέρωσε την τελευταία του ανάρτηση σε όλα εκείνα τα παιδιά που μεγαλώσανε κάνοντας διακοπές τριών μηνών και που θα θυμούνται σε σε όλη τους τη ζωή και που ποτέ δε θα μπορέσουν να τις αναπληρώσουν -όσοι τις χάσανε.

Αυτή η ανάρτηση είναι ακόμα μια που δε χρειάζεται επιστημονικά δεδομένα για να αποδείξει την ορθότητα της, είναι σκέψεις, συμπεράσματα και συμβουλές. Εκ μέρους του Μάριου που κάθε χρόνο μπαίνει σε μια τάξη και βλέπει τα καλοκαίρια στα μάτια των παιδιών.


https://www.instagram.com/p/Cdfu_6QInIK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τα παιδιά δεν χρειάζονται σχολείο το καλοκαίρι

Αν θυμάσαι τον εαυτό σου παιδί, θυμάσαι ότι το καλοκαίρι κάποτε σήμαινε "αφήνω τα βιβλία στην άκρη, τα πετάω ή τα ανακυκλώνω". Αν πάλι δεν τον θυμάσαι, μη βιαστείς να ετοιμάσεις το πρόγραμμα του παιδιού σου για καλοκαίρι.

Το σχολείο έχει δυσκολέψει, θα μου πεις, πολύ μεγαλύτερη ύλη να καλυφθεί σε μια σχολική χρονιά, πολλά ή λίγα κενά που μπορελι να προέκυψαν μέα στη χρονιά και άγχος για την επόμενη τάξη.

Μην ξεχνάς όμως πως η ύλη του δημοτικού είναι σπειροειδής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επαναλαμβάνεται από τάξη σε τάξη και το παιδί έχιε παραπάνω ευκαιρίες να διδαχθεί κάτι και να εξασκηθεί στο να το κατακτήσει. Αντιθέτως, κανένα καλοκαίρι δεν είναι ίδιο με τα προηγούμενα ή τα επόμενα και κάθε παιδί έχει ανάγκη να το ζήσει.

"Κι αν ξεχάσει όσα έχει μάθει;"

"Κι αν ξεχάσει όσα έχει μάθει;" η επόμενη ερώτηση... Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα, να τα ξεχάσει.

Για λίγο όμως, όσο κρατάνε οι διακοπές του. Μπορεί φαινομενικά να ξεχνάει τι έχει διδαχθεί περασμένους μήνες, με την επιστροφή όμως στο σχολείο τον Σεπτέμβρη αρχίζουν και ανασύρονται πληροφορίες που έχουν απόθηκευτεί, φρεσκάρονται και μπαίνουν πάλι στο προσκήνιο.

"Κι αν δεν τα έμαθε καλά στο σχολείο;"

Πολλοί θεωρούν ότι το καλοκαίρι μπορούν να καλύψουν τα κενά της χρονιάς . Αυτό που συμβαίνει συνήθως όμως, είναι να προκαλέσουμε ή να παρατείνουμε το φαινόμενο του burn out και το παιδί να νιώσει μεγαλύτερη κούραση, απογοήτευση, απέχθεια για τα μαθήματα ή, ακόμα χειρότερα, να επιστρέψει τον Σεπτέμβρη κουρασμένο και χωρίς όρεξη.

"Και το καλοκαίρι να μη μάθει τίποτα;"

Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία ο εγκέφαλος του παιδιού να δημιουργήσει νέες συνάψεις και οι νέες συνάψεις δημιουργούνται με τις νέες εμπειρίες. Κάθε παιδί έχει έφεση στη μάθηση, αλλά η μάθηση δεν περιλαμβάνει τη σχολική ύλη μόνο. Μάθηση είναι να μάθει να χτίζει στην άμμο, να παρατηρεί την παραλία, τη φύση του νερού και τον μικρόκοσμό του, να παίζει με φίλους του, να διαβάζει κόμικς και λογοτεχνικά βιβλία που διάλετε το ίδιο, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι και η βαρεμάρα, γιατί ωθεί τον μουδιασμένο εγκέφαλο στο να γίνει δημιουργικός.

Επιλέξτε λοιπόν σπαζοκεφαλιές και όχι φυλλάδια εργασιών, κόμικς και αστείες ιστορίες και όχι κανόνες γραμματικής και ορθογραφίας, επαναλήψεις στις τελευταίες μέρες του Ιούνη και αρχές του Σεπτέμβρη και χαρίστε στα παιδιά σας δύο μήνες ελευθερίας.

Θα σας ευγνωμονούν για πάντα!

Και πιστέψτε με, δε θα στερηθούν τίποτα, δε θα μείνουν πίσω ή δε θα καλύψουν τίποτα.

Μην παρασύρετε τα παιδιά στους εξουθενωτικούς ρυθμούς των ενηλίκων και μην αναλώνεστε στο "δε θα πάθουν κάτι αν...".

Χαρίστε τους τα καλοκαίρια που θα θυμούνται για πάντα όταν μεγαλώσουν!

Μάριος Μάζαρης
Εκπαιδευτικός
Instagram account: Schoolmarius

*όπως και ο ίδιος ο Μάριος σχολιάζει στο τέλος της ανάρτησής του, "κοινοποιήστε το, μοιραστείτε ένα σχόλιο με το πώς θυμάστε τα δικά σας καλοκαίρια ή πώς θέλετε να περάσει το παιδί σας το δικό του ή ό,τι άλλο θέλετε ή κάντε tag κάποιον/α που θα θέλατε να το διαβάσει. Για να μάθουμε κάθε παιδί πως εκτός από την τσάντα του σχολείου, υπάρχει κι αυτή της παραλίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved