Γιατί οι έφηβοι θέλουν πάντα να κοιμούνται αργά;

Για ποιους λόγους οι έφηβοι δεν θέλουν να κοιμούνται νωρίς. 

Γιατί οι έφηβοι θέλουν πάντα να κοιμούνται αργά;

Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες, με τους ειδικούς να συνιστούν 8-10 ώρες κάθε βράδυ.

Bigstock

Υπάρχει μια σαφής αλλαγή στον χρόνο ύπνου στη διάρκεια της εφηβείας με τα περισσότερα παιδιά να κοιμούνται αργά το βράδυ και φυσικά να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο ύπνος επηρεάζεται σημαντικά στην εφηβεία από τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι του σώματος που ρυθμίζει μια σειρά λειτουργιών αλλά και την έκκριση της μελατονίνης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μελατονίνη καταστέλλεται, αλλά το βράδυ, σε χαμηλό φως αρχίζει να απελευθερώνεται. Το ρολόι έχει ρυθμιστεί σε έναν κύκλο 24 ωρών αλλά ο χρόνος του ρολογιού διαφέρει από άτομο σε άτομο, επομένως ο καθένας νυστάζει και ξυπνάει σε διαφορετικές ώρες.

Ένα άλλο σύστημα που επηρεάζει τον ύπνο είναι η ομοιοστατική κίνηση. Όταν οι έφηβοι είναι ξύπνιοι, η πίεση ύπνου συσσωρεύεται λόγω ενός μεταβολίτη που ονομάζεται αδενοσίνη, ένα υποπροϊόν της παραγωγής ενέργειας. Η πίεση ύπνου γίνεται ισχυρότερη όσο περισσότερο παραμένουν ξύπνιοι. Στη συνέχεια, όταν κοιμούνται, η πίεση εκτονώνεται, όπως ο ατμός που απελευθερώνεται από τη βαλβίδα μιας χύτρας ταχύτητας.

Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες, με τους ειδικούς να συνιστούν 8-10 ώρες κάθε βράδυ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν αυτά τα συστήματα και τον χρόνο του ύπνου. Ο κιρκάδιος ρυθμός καθυστερεί και έτσι η απελευθέρωση μελατονίνης συμβαίνει αργότερα το βράδυ. Επιπλέον, η ομοιοστατική ορμή ύπνου αναπτύσσεται πιο αργά. Και οι δύο αυτές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να μη νυστάζουν και να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί.

ba4631dd-efiveia-tablet.jpg

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η αλλαγή στον χρόνο ύπνου οφείλεται κυρίως στη βιολογία. Όταν οι έφηβοι δεν νυστάζουν το βράδυ, θέλουν κάτι να κάνουν. Συχνά χαζεύουν στο κινητό που εκπέμπει φως γεγονός που αποσυντονίζει το βιολογικό ρολόι τους ενώ παράλληλα, ο εγκέφαλός τους είναι σε εγρήγορση.

Επίσης, το φαγητό αργά το βράδυ επηρεάζει τον ύπνο των εφήβων ( κι όχι μόνο), όπως και η κατανάλωση καφεΐνης ( καλό είναι να αποφεύγουν τα αναψυκτικά αργά το απόγευμα). Να μην ξεχνάμε φυσικά την περίοδο των διακοπών όπου το πρόγραμμα των εφήβων είναι χαλαρό με αποτέλεσμα να κάνουν τη νύχτα - μέρα όσον αφορά τον ύπνο.

Με πληροφορίες από το sleepwellmilk.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved