Γιατί οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο

Έφηβοι και ύπνος: Πόσο πρέπει να κοιμούνται και γιατί.

Γιατί οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο
Bigstock

Μόλις τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, φτάσουν στην εφηβεία (γύρω στα 13), το σώμα τους αρχίζει να αλλάζει όπως και οι ανάγκες τους.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη αλλαγή στον κιρκάδιο ρυθμό , στις φυσικές διεργασίες που επηρεάζουν τις σωματικές, πνευματικές και νοητικές λειτουργίες μετά από έναν 24ωρο κύκλο.

Τα παιδιά που μέχρι πρότινος πήγαιναν για ύπνο στις 9:00 μ.μ. θα κοιμούνται πλέον στις 23:00. Το ίδιο ισχύει και για τις πρωινές ώρες.

Όχι, οι έφηβοι δεν κοιμούνται γιατί είναι τεμπέληδες. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται ύπνο. Τόσο το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου λένε ότι οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου τη νύχτα και, ενώ μπορεί να μην κοιμούνται πάντα τόσο πολύ, είναι σημαντικό να προσπαθήσουν να κοιμηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

diskoloi-efivoi.jpg

Ποιοτικός ύπνος στην εφηβεία

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, ο επαρκής ύπνος βοηθάει τους έφηβους να έχουν καλή διάθεση, να παραμένουν συγκεντρωμένοι και να νιώθουν ευεξία.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολία διαχείρισης του άγχους, ακόμα και σε κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επιθετική συμπεριφορά και να είναι επιρρεπείς σε κακές συνήθειες.

aimoroides-stin-efiveia-3.jpg

Πώς να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να κοιμηθεί

  • Βεβαιωθείτε ότι έχει μια ρουτίνα πριν τον ύπνο.
  • Καλό είναι να μη κοιμάται …αγκαλιά με το κινητό.
  • Εάν είναι κουρασμένο στείλτε το παιδί στο κρεβάτι και μην το αφήνετε να κοιμηθεί στον καναπέ.
  • Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης.
  • Κρατήστε το πρόγραμμα ύπνου τα Σαββατοκύριακα όσο καλύτερα μπορείτε.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved