Έφηβοι και ψυχολογία: Πώς θα κατανοήσετε την ψυχοσύνθεσή τους

Η γνώση της σύνθετης ψυχοσύνθεσης του εφήβου βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά του και παράλληλα να βρουν τρόπους προσέγγισής του.

Έφηβοι και ψυχολογία: Πώς θα κατανοήσετε την ψυχοσύνθεσή τους
Bigstock

Οι έφηβοι είναι μια ξεχωριστή ομάδα, όχι πλέον παιδιά αλλά όχι ακόμη ενήλικες, και ως εκ τούτου έχουν μοναδικές ανάγκες.

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται: «Πώς μπορώ να ξέρω ποια είναι η τυπική συμπεριφορά των εφήβων;»

Αν και αναμένεται από τους έφηβους να αμφισβητούν τους γονείς τους, να παραβιάζουν τα όρια και να βιώνουν έντονες απογοητεύσεις καθώς αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους, μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να προσδιορίσουν τι δεν εμπίπτει σε αυτό το εύρος τυπικής ανάπτυξης.

Γι΄αυτό και συχνά δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν την επιβολή υγιών ορίων και να καλλιεργήσουν μια θετική σχέση με τα έφηβα παιδιά τους.

diabasma-stin-efiveia.jpg

Το μυαλό ενός εφήβου λειτουργεί διαφορετικά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κατανοήσετε καλύτερα και να συνδεθείτε με τον έφηβό σας, ώστε να τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που βιώνει. Η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων εξηγεί ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να:

  • είναι παρορμητικοί
  • παρερμηνεύουν τα συναισθήματα
  • έχουν διαμάχες και συγκρούσεις
  • παίρνουν ρίσκα και να κάνουν επικίνδυνες επιλογές

Η ανάπτυξη από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι έφηβοι που περνούν από αυτή τη μετάβαση σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι ως παιδιά ή ως ενήλικες. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη και μετατόπιση διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου τους και παραγωγής ορμονών.

Βοηθώντας τους εφήβους

Η εφηβική ψυχολογία ασχολείται με σημαντικά ζητήματα που μπορούν να έχουν διαρκή αντίκτυπο στη ζωή ενός εφήβου. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την ανεξαρτησία, τη σεξουαλικότητα, τη χρήση ουσιών και τις σχέσεις με τους συνομηλίκους. Καθώς περνούν από αυτή τη συναρπαστική και προκλητική φάση ανάπτυξης, οι έφηβοι μπορεί να χρειαστούν βοήθεια από ψυχολόγους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα με θετικούς τρόπους.

sixna-provlimata-stin-efiveia.jpg

Ανεξαρτησία

Οι έφηβοι πρέπει να γίνουν ανεξάρτητοι ώστε ως ενήλικες να μπορούν να είναι αυτόνομοι. Για να γίνει αυτό, πρέπει:

  • Να γνωρίσουν και να αποδεχτούν τον εαυτό τους
  • Να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των ικανοτήτων – δεξιοτήτων τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να αποκτήσουν ανεξαρτησία, επιτρέποντάς τους να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να υποστούν τις συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι έφηβοι χρειάζονται την αγάπη και τον σεβασμό των γονιών τους. Χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση χωρίς αυστηρό έλεγχο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς, ειδικά σε τομείς όπως το σεξ ή η επιλογή φίλων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις διαταραχές ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων. Μερικά κοινά ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Σωματική δυσμορφική διαταραχή
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Διαταραχές διάθεσης
  • ΔΕΠΥ
  • Αυτισμός

Με πληροφορίες από το verywellmind.com, betterhelp.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved