Γιατί η επικοινωνία γονιών - εφήβων είναι δύσκολη;

Όσα δεν μπορούν να κατανοήουν οι γονείς για τα έφηβα παιδιά τους.

Γιατί η επικοινωνία γονιών - εφήβων είναι δύσκολη;
Bigstock

Η επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά τους είναι το ζητούμενο για πολλούς γονείς.

Οι περισσότερες προσπάθειες, καταλήγουν σε γκρίνια, κλειστές πόρτες ή έντονες συζητήσεις.

Είναι λοιπόν μια χαμένη υπόθεση η επικοινωνία σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας;

Προφανώς και όχι. Μόλις καταλάβετε τι δυσχεραίνει την επικοινωνία σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να αποφύγετε τις διαμάχες και να έχετε μια καλή σχέση.

goneis-me-paidi-stin-efiveia.jpg

Τι προκαλεί προβλήματα στην επικοινωνία γονέων και εφήβων;

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας τα παιδιά βιώνουν αναπτυξιακές αλλαγές πάσης φύσεως: σωματικές, νευρολογικές, ψυχολογικές.

Εσείς λοιπόν εκτός από κατανόηση που πρέπει να δείξετε, καλείστε να αντιληφθείτε τα εξής:

Οι έφηβοι ζουν στο παρόν

'Οσο κι αν προσπαθείτε να τους προετοιμάσετε για το μέλλον - "πώς θα περάσεις στο πανεπιστήμιο με αυτούς τους βαθμούς"- οι προσπάθειές σας πέφτουν στο κενό γιατί τους έφηβους τους ενδιαφέρει το "τώρα". Δεν μπορούν να συμμεριστούν τα άγχη και τις ανησυχίες σας.

Φωνάζετε συνέχεια

Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν ήρεμα αλλά καταλήγουν να φωνάζουν στο έφηβο παιδί τους για το παραμικρό : για το άστρωτο κρεβάτι, το άστατο δωμάτιο , για το διάβασμα, τη χρήση του κινητού…Οι φωνές σπάνια έχουν αίσια έκβαση. Συνήθως ο έφηβος αρχίζει να φωνάζει ή να πάει στο δωμάτιό του κλείνοντας με πάταγο την πόρτα όσο εσείς συνεχίζετε να του μιλάτε σε υψηλούς τόνους ( γνώριμο το σκηνικό;)

Απαιτείται την τελειότητα

Για να το θέσουμε πιο σωστά: έχετε πολλές απαιτήσεις από το έφηβο παιδί σας. Θέλετε να είναι καλό και ευγενικό παιδί, κοινωνικό, καλός μαθητής με ενδιαφέροντα και ει δυνατόν, με διακρίσεις. Δεν είναι κακό να έχετε απαιτήσεις από το παιδί σας, αρκεί να είναι ρεαλιστικές και όχι παράλογες.

sixna-provlimata-stin-efiveia.jpg

Δεν αντέχετε την αλήθεια

Απαιτείται από το έφηβο παιδί σας να μη σας λέει ψέματα όμως ορισμένες αλήθειες δεν μπορείτε να τις διαχειριστείτε. Αναρωτιέστε « μα το δικό μου το παιδί το έκανε αυτό;» και εστιάζετε στον εαυτό σας κι όχι στα αίτια που προκάλεσαν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Κάνετε λάθος ερωτήσεις

Ακόμα και η πιο απλή ερώτηση όπως « Όλα καλά;» μπορεί να κάνει την επικοινωνία μαζί με το έφηβο παιδί σας πιο δύσκολη. Θεωρεί ότι είναι μια γενική ερώτηση την οποία κάνετε καθημερινά χωρίς να αποσκοπείτε σε κάτι. Τι θέλουν οι έφηβοι; Πιο ουσιαστικές και στοχευμένες ερωτήσεις , ερωτήσεις με τις οποίες δεν θα νιώθουν ότι τα εξετάζετε.

Με πληροφορίες από το tametheteen.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved