Πέντε τρόποι με τους οποίους οι γονείς αυξάνουν άθελά τους το άγχος των εφήβων

Συχνά οι γονείς με τη συμπεριφορά τους προκαλούν άγχος στους εφήβους.

Πέντε τρόποι με τους οποίους οι γονείς αυξάνουν άθελά τους το άγχος των εφήβων
Bigstock

Το άγχος μεταξύ των εφήβων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτό.Τα social media είναι ένας από αυτούς καθώς οι έφηβοι περνούν πολλές ώρες στο κινητό τους με αποτέλεσμα να επηρεάζονται ποικιλοτρόπως.

Φαίνεται όμως ότι και οι ίδιοι οι γονείς προκαλούν άγχος στους εφήβους ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνονται.

Ας δούμε με ποιους τρόπους αυξάνουν το άγχος των εφήβων:

Υπερβολικός έπαινος

Σε μια προσπάθεια να χτίσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους, οι γονείς τείνουν να υπερεκτιμούν τους εφήβους και τις ικανότητες τους. Τα επαινούν υπερβολικά, - «είσαι το πιο έξυπνο παιδί της τάξης σου»- ή γενικεύουν τους επαίνους - «είμαι τόσο περήφανος για σένα»- , χωρίς να αναφέρουν αιτία ή λόγο.

Όλες αυτές οι δηλώσεις ασκούν μεγάλη πίεση στους εφήβους και σίγουρα δεν ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

efivoi-den-akoun.jpg

Υπερβολική ανησυχία

Κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του να είναι στεναχωρημένο ή λυπημένο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο λοιπόν να το κάνουν να νιώσει καλύτερα και να ηρεμήσει. Στην πραγματικότητα αναλαμβάνουν να « διαχειριστούν» τα συναισθήματα του εφήβου γεγονός όμως που δεν τα διευκολύνει καθόλου στην πράξη. Οι έφηβοι πρέπει να ξέρουν ότι είναι εντάξει να νιώθουν λυπημένοι, απογοητευμένοι, ένοχοι, απογοητευμένοι ακόμα και θυμωμένοι μερικές φορές.

Υπερπρογραμματισμός

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους έφηβους να γίνουν επιτυχημένοι, οι γονείς ξεπερνούν τα όρια. Τους ενθαρρύνουν ( ή τους πιέζουν) να παρακολουθήσουν έξτρα μαθήματα και συσσωρεύουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Εκείνο όμως που θα πρέπει να θυμούνται είναι ότι τα φορτωμένα προγράμματα δημιουργούν πολύ άγχος στους εφήβους.

katathlipsi-stin-paidiki-ilikia-efivoi-kai-paidia-5.jpg

Υπερπροστατευτισμός

Όταν οι γονείς υπερπροστατεύουν υπερβολικά τους εφήβους, δεν τους δίνουν την ευκαιρία να χειριστούν τις προκλήσεις μόνοι τους. Αρχίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως ανίκανο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, γεγονός που τους προκαλεί άγχος.

Οι έφηβοι πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες με τις οποίες θα μπορούν να μάθουν αππό τα λάθη τους κι όχι να τα φοβούνται.

Ενοχές

Η ενοχή μπορεί να οδηγήσει τους γονείς να δώσουν στους εφήβους υπερβολική ελευθερία, έπαινο, βοήθεια – με άλλα λόγια, η ενοχή μπορεί να τους οδηγήσει να κακομάθουν τα παιδιά τους.

Όταν οι γονείς πάντα υποχωρούν αυτό δεν ανακουφίζει τους εφήβους, αντίθετα τους δημιουργεί ανασφάλεια γιατί κατά βάθος τους θεωρούν δυνατούς και ηγέτες. Αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν οι γονείς έχουν θέσει όρια και συνέπειες τις οποίες και τηρούν.

Πηγή: middleearthnj.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved