«Μπορείς να με αφήσεις ήσυχο;» - Πώς πρέπει να αντιδράτε στις φωνές του παιδιού

Τέσσερις τρόποι διαχείρισης του παιδιού που φωνάζει κι είναι θυμωμένο.

«Μπορείς να με αφήσεις ήσυχο;»  - Πώς πρέπει να αντιδράτε στις φωνές του παιδιού

Είτε το παιδί σου είναι δύο ετών, είτε 16 ετών, το να χειριστείς τις φωνές του δεν είναι εύκολο.

Από τη μια δε θέλεις να κάνεις δυσκολότερα τα πράγματα κι από την άλλη, πρέπει να σκεφτείς λογικά και καθόλου παρορμητικά.

Δοκιμάζεις λοιπόν διάφορες στρατηγικές ευχόμενη να λειτουργήσει έστω κάποια από αυτές.

Αν είσαι σε φάση απόγνωσης κι έχεις σηκώσει τα χέρια ψηλά, σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους για να διαχειριστείς το παιδί σου όταν φωνάζει.

Μη λες κάτι, απλά περίμενε

Πολλές φορές, τα παιδιά θέλουν να προκαλέσουν τους γονείς τους και να οδηγηθούν σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Όταν αποτυγχάνουν, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν γιατί δεν είναι αυτό που περίμεναν. Οπλίσου λοιπόν με υπομονή, πάρε βαθιές ανάσες και μείνε όσο πιο ψύχραιμη μπορείς.

paidi-exei-nevra.jpg

Άνοιξε τα χέρια σου

Μπορεί να σου φαντάζει ανόητο όταν το παιδί σου φωνάζει και σου ζητάς να το αφήσεις ήσυχο ή να βγεις από το δωμάτιό του, εσύ να ανοίγεις την αγκαλιά σου. Κι όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η αγκαλιά λειτουργεί αφοπλιστικά. Ρίχνει τις άμυνες και αποκλιμακώνει την ένταση χωρίς να χρειαστεί να μιλήσετε.

Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι εξακολουθείς να το αγαπάς ακόμα και όταν είναι εκτός εαυτού. Ίσως χρειάζεται απλώς μια υπενθύμιση ότι νοιάζεσαι γι΄αυτό, για το τι περνάει, ακόμα κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα τη δεδομένη στιγμή. Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις είναι να το διαβεβαιώσεις ότι είσαι δίπλα του.

paidi-nevra-thimos.jpg

Μείνε απασχολημένη

Τι κι αν το παιδί σου φωνάζει και σε ακολουθεί προκαλώντας σε. Εσύ κάνεις οτιδήποτε για να λάβει το μήνυμα ότι φωνάζοντας σε σένα δεν θα το οδηγήσει πουθενά. Στην πραγματικότητα, δίνεις τόσο λίγη προσοχή σε όσα λέει που θα αρχίσει να αναρωτιέται αν πρέπει να συνεχίσει.

Βγες από το δωμάτιο

Είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μη μπείτε στον πειρασμό να αρχίσεις να φωνάζεις κι εσύ. Παίρνεις μια ανάσα ( και δυο και τρεις αν χρειαστεί) και φεύγεις μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μόνο τότε ξεκινάς την κουβέντα, όταν κι οι δύο θα έχετε αποφορτιστεί.

Πηγή: imom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved