Όταν οι έφηβοι δημιουργούν «priv» Instagram λογαριασμούς

Όπου «priv» βάλτε τους κρυφούς από τους γονείς λογαριασμούς.

Όταν οι έφηβοι δημιουργούν «priv» Instagram λογαριασμούς
Bigstock

Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί μαθητές γυμνασίου σήμερα έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο έκφρασης. Σύμφωνα με την Amanda Lenhart, συγγραφέα της έκθεσης του Pew Research Center το 2015 σχετικά με τους εφήβους και τις τάσεις του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περίπου το 76% των εφήβων αναγνωρίζονται ως χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και με τον αριθμό των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη συνδεσιμότητα να αυξάνεται, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη υποχρέωση για τους μαθητές να κρύβουν τις δημοσιεύσεις τους στο διαδίκτυο. Μια τέτοια μέθοδος ήταν και η δημιουργία «finsta».

Όπως ορίζεται από τον Daniel Patterson της Huffington Post σε ένα άρθρο του 2016 με τίτλο «What The Finsta?! Ο σκοτεινός κόσμος των εφήβων και του Instagram», ένα «finsta» είναι «ένας ψεύτικος (ή δεύτερος) λογαριασμός Instagram, που χρησιμοποιείται κυρίως για να κρύψει τη σκανδαλώδη και απροκάλυπτα σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων(εκφοβισμοί, φωτογραφίες με λιγότερα ρούχα κ.λ.π.) να καλλιεργήσει ένα alter ego».

Ο κόσμος του «finsta» κυριαρχείται κυρίως από έφηβα κορίτσια, εξηγεί ο Patterson.

Αν και σίγουρα οι ιδιωτικοί - οι δευτερεύοντες λογαριασμοί Instagram δεν δημιουργούνται ως διέξοδος για τη δημοσίευση σεξουαλικού περιεχομένου - φαίνεται ότι οι μαθητές δημιουργούν αυτούς τους λογαριασμούς για να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και περιεχόμενο που κανονικά οι γονείς και γενικότερα η οικογένειά τους θα απαγόρευαν.

«Δημιούργησα priv λογαριασμό για να μην βλέπουν οι γονείς μου τις αναρτήσεις που κάνω. Κάποιες φωτογραφίες με λιγότερα ρούχα ή εκφράσεις του προσώπου που δεν θα τους άρεσαν», ανέφερε μια μαθήτρια γυμνασίου.

Αυτό που δεν γνωρίζουν τα παιδιά είναι οι κίνδυνοι (σε κάθε μορφή τους) που κρύβει το διαδίκτυο. Τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τίποτε στα social media δεν είναι εντελώς ιδιωτικό.

«Τίποτα δεν είναι αόρατο. Μόλις σβήσει, είναι κάπου και κάποιος μπορεί να φτάσει σε αυτό», λέει ο αθλητικός διευθυντής Golden Anderson.

Και έχει δίκιο. Είναι γνωστό ότι μια φωτογραφία μπορεί να γίνει viral ανεξάρτητα από το ποιος την πρωτοδημοσίευσε, χάρη στο screenshot. Ακόμη και μια φωτογραφία σε ιδιωτικό λογαριασμό Instagram δεν εξαιρείται από το screenshot και την αποθήκευση της. Έτσι η διανομή και η αναδημοσίευση μπορεί να γίνει σε μεγαλύτερο κοινό.

Μέσα στους φίλους ακόλουθους, θα υπάρξουν και κάποιοι που ίσως να θέλουν να βλάψουν τον χρήστη. Αυτοί είναι και εκείνοι που θα μπουν στη διαδικασία να κρατήσουν ένα στιγμιότυπο για να γελάσουν με άλλα παιδιά.

Τα παιδιά φαίνεται επίσης να ξεχνούν και να παραμελούν το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουν ποιος βλέπει την ανάρτηση που έχουν κάνει. Όπως δηλώνει ο Anderson, «Οποιοσδήποτε μπορεί να στέκεται εκεί με τον "φίλο" του με τον οποίο δεν είστε "φίλοι", κοιτάζοντας πράγματα στον δικό σας λογαριασμό!».

Υπάρχουν κίνδυνοι πίσω από κάθε μορφή ανάρτησης - ακόμη και από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς

Τελικά, οφείλεται στο γεγονός ότι τίποτα στο Διαδίκτυο δεν είναι ποτέ ιδιωτικό, και σε μια όλο και πιο προηγμένη εποχή στην ψηφιακή τεχνολογία, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας να σκέφτονται πριν δημοσιεύσουν οπουδήποτε οτιδήποτε.

Κρυφός -"priv" όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζουν οι νέοι- λογαριασμός στο Instagram

Για πολλούς γονείς, όπως εξηγεί και η Χριστίνα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός, με MSC στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, η δημιουργία ενός κρυφού λογαριασμού από τα παιδιά τους είναι ένας πονοκέφαλος ο οποίος κρύβει και πολλούς κινδύνους.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ένα παιδί δημιουργεί έναν κρυφό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;

  • Θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο των γονιών τους για την δραστηριότητά τους
  • Θέλουν να παρουσιάζουν μια διαφορετική και "άτακτη" πλευρά στους φίλους τους ανεβάζοντας ευαίσθητο περιεχόμενο.
  • Να δείξουν μια άλλη πλευρά τους ή να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που αισθάνονται.
  • Πολλά παιδιά φοβούνται τις αρνητικές αντιδράσεις των γονιών τους.

Βρίσκοντας τον κρυφό λογαριασμό του Instagram

Αρκετά παιδιά κατεβάζουν εφαρμογές στο κινητό τους που τα βοηθούν να κρατήσουν κρυφούς κάποιους λογαριασμούς τους από τους γονείς τους. Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε για να ξετρυπώσετε αυτούς τους priv λογαριασμούς.

  • Αναγνωρίστε την περίεργη συμπεριφορά
  • Όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο κρύβει το παιδί σας την οθόνη του κινητού του ή αναποδογυρίζει τη συσκευή ξαφνικά;
  • Αρνείται να μοιραστεί μαζί σας τους κωδικούς του ή να σας δείξει τη δραστηριότητα στο κινητό του τηλέφωνο;
  • Έχετε παρατηρήσει αρκετές πανομοιότυπες εφαρμογές στην οθόνη του κινητού του; Όπως αριθμομηχανές ή άλλα σύμβολα που δεν σας φαίνονται οικεία;

Εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κρύψουν τη δραστηριότητά τους

Η παρακάτω λίστα δεν είναι εξαντλητική, καθώς οι εφαρμογές είναι συχνά διαθέσιμες μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και νέες προστίθενται καθημερινά (Zapal, 2021). Οι γονείς πρέπει να αναζητούν τακτικά αυτές τις εφαρμογές. Επιπλέον, στο app store στο τηλέφωνο ενός παιδιού, πραγματοποιήστε αναζήτηση χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως εφαρμογή, κρυφή εφαρμογή και μυστική εφαρμογή (vault app, hidden app, secret app). Να είστε δημιουργικοί στην αναζήτησή σας. Το παιδί σας είναι έξυπνο.

  • AppLock
  • Vault
  • Vaulty
  • SpyCalc
  • Hide It Pro
  • CoverMe
  • Secret Photo Vault
  • Secret Calculator
  • Calculator Photo Vault

Δημιουργήστε το δικό σας προφίλ σε κάθε πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Κάνοντας αυτό θα σας επιτρέψει να αναζητήσετε τους λογαριασμούς τους και να γίνετε follower. Σκεφτείτε να ακολουθήσετε και τους λογαριασμούς των φίλων του παιδιού σας.

Ακόμη και τα "άγια" παιδιά μπορεί να μην είναι και τόσο "άγια" τελικά

Σίγουρα δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα παιδιά στην ίδια κατηγορία. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που συμφωνούν με τους γονείς, είναι ανοιχτά στην παρακολούθηση του κινητού τους τηλεφώνου, δέχονται ακόμη και να έχουν γονικό έλεγχο αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που στο τηλέφωνό τους έχουν μία αρκετά καλά καμουφλαρισμένη εφαρμογή που τους επιτρέπει να έχουν κρυφό λογαριασμό και να κάνουν αναρτήσεις που οι γονείς τους δεν γνωρίζουν.

Τα επόμενα βήματα - Τι να κάνετε αν βρείτε ότι το παιδί σας κρύβει κρυφούς λογαριασμούς

Μην είστε αυστηροί και αφήστε την κατανόηση να είναι ο οδηγός σας. Εάν έχετε ανακαλύψει ότι το παιδί σας έχει ένα κρυφό προφίλ, αποφύγετε την ένταση και τα νεύρα. Αναγνωρίστε ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος όπου τα ανθρώπινα όντα ξεπερνούν τα όρια. Ωστόσο δεν θα πρέπει να το αφήσετε να περάσει χωρίς συνέπειες.

Να είστε χαρούμενοι που βρήκατε το μυστικό. Κάλιο αργά λέει μια παροιμία, παρά ποτέ. Δείτε την ανακάλυψη ως μια ευκαιρία για συζήτηση γύρω από τα social media. Μερικές ερωτήσεις που ίσως σας φανούν χρήσιμες:

  • Έχεις περισσότερους από έναν λογαριασμό; Γιατί; Ας τους δούμε μαζί...
  • Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί αποφάσισες να κάνεις κρυφό λογαριασμό. Πώς σε έκανε να νιώθεις αυτό το ψέμα;
  • Τι φαντάζεσαι ότι θέλω από εσένα; Σε αγαπώ και θέλω να σε κρατήσω ασφαλή. Θέλω να σου δώσω την ευκαιρία να επιτύχεις και να ευτυχίσεις.
  • Πάντα ό,τι κάνω, το κάνω για να σε προστατεύσω. Πώς πιστεύεις ότι εσύ προστατεύεις τον εαυτό σου;
  • Ας μιλήσουμε για τη χρήση των social media και τα υγιή όρια.

Το έφηβο παιδί σας ίσως να μην εκτιμήσει αυτά τα όρια τώρα, αλλά προοδευτικά θα θα σας ευγνωμονούν που τους δόθηκε χρόνος να αναπτύξουν μια αληθινή ταυτότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

με τη βοήθεια της Χριστίνας Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικού, με MSC στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και με πληροφορίες από: thesandpiper.org και gabbwireless.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved