Παιδιά στην εφηβεία: Οι δύσκολες συζητήσεις με τους γονείς

  • Δύσκολες συζητήσεις με προ εφήβους και εφήβους
  • Προετοιμασία για δύσκολες συζητήσεις με προ εφήβους και εφήβους
  • Διαχείριση δύσκολων συζητήσεων με προ εφήβους και εφήβους
  • Όταν οι προ έφηβοι και οι έφηβοι αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις
Παιδιά στην εφηβεία:  Οι δύσκολες συζητήσεις με τους γονείς
bigstockphoto.com

Η επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους, ειδικά στην εφηβεία, είναι αρκετά δύσκολη.

Ήδη από την ηλικία των 10 -12 ετών, στην προ εφηβεία δηλαδή, πολλά παιδιά δεν μπορούν να μοιραστούν πράγματα με τους γονείς τους, είτε επειδή πιστεύουν ότι δεν τους καταλαβαίνουν είτε ότι δεν τους ακούνε.

Ωστόσο, υπάρχουν γονείς που έχουν καταφέρει να αναπτύξει μια καλή σχέση με τα παιδιά τους καθιστώντας την επικοινωνία μαζί τους πιο εύκολη, ακόμα και σε δύσκολα θέματα.

efiveia diskoles sizitiseis3

Δύσκολες συζητήσεις μεταξύ εφήβων και γονιών

Οι δύσκολες συζητήσεις καλύπτουν οποιοδήποτε θέμα μπορεί να είναι ενοχλητικό ή αμφιλεγόμενο για εσάς ή για το παιδί σας. Θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει λογομαχία ή σύγκρουση μεταξύ σας.

Το ντύσιμο, το βάψιμο των μαλλιών, το σεξ, ο αυνανισμός, οι σχολικές επιδόσεις, τα μυστικά ή τα μικρά ψέματα, οι εξόδους, είναι όλα θέματα για τα οποία οι οικογένειες μπορεί να δυσκολεύονται να μιλήσουν ή να διαχειριστούν.

Προετοιμασία για δύσκολες συζητήσεις με προεφήβους και εφήβους

Δεν είναι κακή ιδέα να σκεφτείτε αυτά τα θέματα πριν τα ρωτήσει το παιδί σας . Ειδικά όσα σας προκαλούν αμηχανία ή πιστεύετε ότι δεν ξέρετε τι να πείτε. Με αυτό τον τρόπο θα προετοιμαστείτε, θα έχετε δουλέψει πιθανόν κάποιες απαντήσεις και δεν θα αιφνιδιαστείτε, αν ξεκινήσετε μια συζήτηση ξαφνικά μέσα στο αυτοκίνητο.

Ορισμένα δε είναι καλό να τα θίξετε πολύ πριν σας ρωτήσει. Για παράδειγμα, οι πρώιμες συζητήσεις για σοβαρά ζητήματα όπως το sexting μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να παραμείνει ασφαλές.

efiveia diskoles sizitiseis2

Διαχείριση δύσκολων συζητήσεων με προ εφήβους και εφήβους

Οι πρώτες αντιδράσεις

Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Να είστε ειλικρινείς εάν σοκαριστείτε από το θέμα, αλλά διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θέλετε να το συζητήσετε.Βεβαιωθείτε ότι το πρώτο πράγμα που θα πείτε είναι κάτι που του επιτρέπει να καταλάβει ότι είστε χαρούμενοι που θέλουν να σας μιλήσουν.

Ακούστε το παιδί σας

Αυτό σημαίνει ότι δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να μιλήσει για το τι συμβαίνει, χωρίς εσείς να προσπαθείτε να διορθώσετε την κατάσταση. Συχνά, οι έφηβοι δεν περιμένουν από εσάς να δώσετε τη λύση, – θέλουν απλώς να τους ακούσετε.

Αποφύγετε να είστε επικριτικοί ή επικριτικοί ή συναισθηματικοί

Εάν πιστεύετε ότι δεν είστε σε θέση να αντιδράσετε ώριμα, ζητήστε από τον / ην σύντροφό σας να μιλήσει με το παιδί σας.

Να είστε ειλικρινείς

Εάν το παιδί σας έχει κάποια συγκεκριμένα προβλήματα για τα οποία ζητά τη βοήθειά σας και δεν είστε σίγουροι πώς να το συμβουλεύσετε, πείτε το. Εάν πάλι, θέλει τη γνώμη σας, περιοριστείτε σε αυτή αντί να του πείτε τι να κάνει.

Το παιδί σας γίνεται ένα ανεξάρτητο νέο άτομο με τις δικές του πεποιθήσεις, αξίες και απόψεις. Θα υπάρξουν στιγμές που εσείς και το παιδί σας θα διαφωνείτε για δύσκολα θέματα κι αυτό είναι το υγιές σε μια ισότιμη σχέση.

efiveia diskoles sizitiseis1

Όταν οι προέφηβοι και οι έφηβοι αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις

Είναι σύνηθες για τους έφηβους να αποφεύγουν να μιλούν για δύσκολα θέματα με τους γονείς τους.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση:

  • Προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να μιλήσετε με το παιδί σας. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, λέγοντάς του ότι αν θέλει να μιλήσει, θα χαρείτε να το ακούσετε.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας όχι μόνο για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ σας αλλά και για το μήνυμα που του περνάτε: ότι ενδιαφέρεστε για όλα όσα κάνει.
  • Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του με διαφορετικό τρόπο, ειδικά αν δυσκολεύετε να σας μιλήσω ευθέως.

Πηγή: raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved