Οι συζητήσεις που πρέπει να κάνετε με το παιδί σας όταν μπαίνει στην εφηβεία

  • Φιλίες
  • Ευθύνες
  • Αξίες
  • Χρήματα
  • Σεξ
Οι συζητήσεις που πρέπει να κάνετε με το παιδί σας όταν μπαίνει στην εφηβεία

Η ζωή ενός εφήβου είναι γεμάτη αλλαγές και ανασφάλειες. Αρχίζει να αναρωτιέται για πολλά πράγματα και αυτός που είναι κατάλληλος να δώσει απαντήσεις είναι ο γονιός.

Τι γίνεται όμως όταν θα πρέπει να μιλήσουν για ορισμένα θέματα που προκαλούν και στους δύο αμηχανία; Πώς καταφέρνουν οι γονείς να κάνουν το παιδί να τους εμπιστευτεί και να μην κλειστεί στον εαυτό του;

Η λύση είναι η επικοινωνία, ειδικά στη δύσκολη περίοδο της προ εφηβείας – εφηβείας. Όταν το παιδί γνωρίζει ότι οι γονείς του είναι πρόθυμοι να το ακούσουν χωρίς να το κρίνουν ή να υψώσουν το δάχτυλο, θα βρουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν.

Για ποια θέματα πρέπει να μιλήσετε με τον έφηβο παιδί σας

Προκειμένου να διασφαλίσετε μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας θα πρέπει να «δουλέψετε» τη σχέση σας από νωρίς. Επίσης, να προετοιμαστείτε για θέματα συζήτησης που φαντάζουν δύσκολα όμως απασχολούν ή θα απασχολήσουν το παιδί σας στην εφηβεία.

Ποια είναι αυτά

Σεξ

Το να μιλάτε για το σεξ με τα παιδί σας δεν είναι εύκολη συζήτηση αλλά δεν πρέπει να αποτελεί και ταμπού.Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από το σπίτι και είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας να εκτιμά τις συμβουλές σας περισσότερο από τις συμβουλές των φίλων του. Το σεξ είναι αναπόφευκτα ένα θέμα που θα αναδειχθεί στις συνομιλίες με τους συνομηλίκους τους. Θα το δουν στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο. Θα πρέπει λοιπόν να έχει τη σωστή πληροφόρηση.

efiveia kai goneis

Φιλίες

Η εφηβεία είναι μια εποχή σύγκρουσης. Το παιδί θα χάσει φίλους και θα αποκτήσει νέους. Θα πρέπει ωστόσο να μάθει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί και πώς να συμπεριφέρεται. Ο δικός σας ρόλος είναι να αναδείξετε την ουσία της φιλίας

Ευθύνες

Το παιδί σας περνάει μια φάση στην οποία οι ευθύνες θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Επομένως, είναι στο χέρι σας να του εμφυσήσετε την ανάγκη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

efiveia kai goneis1

Αξίες

Η διδασκαλία αξιών πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Όταν τα παιδιά γίνονται έφηβοι αρχίζουν να κυκλοφορούν μόνα τους και πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με τον δικό τους τρόπο. Εστιάστε στην αξία της καλοσύνης, του σεβασμού, της ανεκτικότητας και άλλων αξιών που έμαθαν στο σπίτι.

Χρήματα

Πρέπει να διδάξετε στον έφηβο πώς να εκτιμά τα πράγματα και την προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του. Μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις ή διαφωνίες αλλά με διάλογο θα μπορέσετε να το βοηθήσετε να αντιληφθεί ορισμένα πράγματα που τα σκέφτεται διαφορετικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved