Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για παιδιά 6-12 χρονών

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να τρέφονται υγιεινά και θρεπτικά.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για παιδιά 6-12 χρονών

Ξεκινήστε από μικρή ηλικία δίνοντας στο παιδί φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ψάρι και λιγότερο κόκκινο κρέας. Ακόμα και αν διαμαρτύρεται ή αρνείται να φάει αρκετά από αυτά που μαγειρεύετε, μην εγκαταταλείπετε την προσπάθεια. Επιμείνετε για την καλή υγεία του παιδιού σας.

Φροντίστε να υπάρχει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για όλη την οικογένεια το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά, τα εξής:

Υγιεινό πρωινό

Γάλα με δημητριακά, σπιτικό κέικ, φρέσκοι χυμοί, τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ψωμί με μέλι είναι μερικές καλές επιλογές για ενέργεια και θρέψη.

Φρούτα και λαχανικά

Φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Για να το επιτύχετε αυτό θα πρέπει τα δύο κυρίως γεύματα (μεσημεριανό και δείπνο) να συνοδεύονται από σαλάτα και εξασφαλίζετε την κατανάλωση 2-3 φρούτων.

Ψάρι

Μαγειρεύετε ψητό ή βραστό ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα καλά λιπαρά που περιέχει ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Κόκκινο κρέας

Μη δίνετε στα παιδιά κόκκινο κρέας περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα. Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος με ασθένειες, όπως τα καρδιαγγεικά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Ενδιάμεσα snacks

Αν στις διακοπές τα παγωτά και τα τσιπς αποτελούσαν τα ενδιάμεσα snacks των παιδιών, ήρθε η ώρα να μπει «φρένο» σε αυτή τη συνήθεια. Φρέσκα φρούτα, σπιτικά κέικ, γιαούρτι με φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι μερικές καλές επιλογές.

Μέγεθος μερίδας

Προσέχετε ιδιαίτερα το μέγεθος των μερίδων που σερβίρετε στα παιδιά. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και μην πιέζετε τα παιδιά να καταναλώσουν όλο το φαγητό που τους σερβίρατε αν έχουν χορτάσει.

Αναψυκτικά και γλυκά

Επιτρέπετε την κατανάλωση γλυκών μόνο μία φορά την εβδομάδα, προσφέροντας κατά προτίμηση στα παιδιά σπιτικά γλυκά. Έτσι μπορείτε να επιλέγετε εσείς τα υλικά αποφεύγοντας το βούτυρο, τα πολλά αυγά και τη λευκή ζάχαρη και προτιμώντας το ελαιόλαδο και την καστανή ζάχαρη. Τα αναψυκτικά ιδανικά θα πρέπει να απουσιάζουν εντελώς από το διαιτολόγιο των παιδιών, καθώς δεν έχουν να προσφέρουν κάποιο θρεπτικό συστατικό πέρα από υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved