Βρεφική διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού

Οι συμπληρωματικές τροφές συνιστάται να εισάγονται στη διατροφή του βρέφους όταν αυτό είναι νευροαναπτυξιακά έτοιμο, κάτι που συμβαίνει συνήθως με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής.

Βρεφική διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού

Για κάποια βρέφη, αυτή η στιγμή μπορεί να είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τη συμπλήρωση του 6ου μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο/η παιδίατρος θα σας καθοδηγήσει για την κατάλληλη χρονική στιγμή εισαγωγής των συμπληρωματικών τροφών στη διατροφή του μωρού σας.

Η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών δεν συνιστάται να γίνεται πρώιμα, αλλά ούτε και καθυστερημένα.

Η πρώιμη εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών (πριν από τις αρχές του 5ου μήνα) δεν συνιστάται γιατί:

  • Το μητρικό γάλα αντικαθίσταται από υγρά ή τροφές χαμηλότερης θρεπτικής αξίας που δεν μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους, ενώ παράλληλα η αντικατάσταση αυτή οδηγεί στη μείωση της ποσότητας του μητρικού γάλακτος που παράγεται.
  • Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
  • Λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων του γαστρεντερικού από μικρόβια που μπορεί να έχουν μολύνει τις συμπληρωματικές τροφές.
  • Αυξάνεται η πιθανότητα πνιγμονής.
  • Το πεπτικό σύστημα του βρέφους είναι ανώριμο για να αφομοιώσει καινούριες τροφές.

Η καθυστερημένη εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών (μετά τη συμπλήρωση των 6 ½ μηνών) δεν συνιστάται γιατί:

  • Το μητρικό γάλα δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες σε ενέργεια, μακροθρεπτικά συστατικά (π.χ., πρωτεΐνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ., σίδηρο, ψευδάργυρο), με κίνδυνο το βρέφος να μην αναπτύσσεται ικανοποιητικά.
  • Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, λόγω της καθυστέρησης εξοικείωσης του εντέρου με τις τροφές και της μη απόκτησης ανο- χής σε αυτές.
  • Καθυστερεί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων πρόσλη-ψης τροφής (π.χ., ικανότητα μάσησης), καθώς και η προσαρμοστικότητα του βρέφους στις νέες γεύσεις και υφές των τροφών.

Στερεές τροφές και θηλασμός

Ιδανικά, η εισαγωγή των συμπληρωματικών τροφών θα πρέπει να γίνεται ενώ το μωρό συνεχίζει να θηλάζει, γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών.

Η περίοδος της μετάβασης από την αποκλειστική σίτιση με γάλα στην εισαγωγή στερεών τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τότε αυξάνεται η εμπειρία και η μάθηση των βρεφών όσον αφορά στο φαγητό και στην πρόσληψη τροφής.

Τα βρέφη γεννιούνται με έμφυτη προτίμηση για τη γλυκιά και ίσως την αλμυρή γεύση και με αποστροφή προς την πικρή και την ξινή γεύση.

Ωστόσο, οι προτιμήσεις των βρεφών επηρεάζονται και μπορούν να τροποποιηθούν από το περιβάλλον και τις γευστικές εμπειρίες τους.

Επομένως, στη βρεφική ηλικία καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι και να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη Παιδιά και Εφήβους – Ινστιτούτο Prolepsis

Διαβάστε επίσης

Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου να αποδεχτεί νέες στερεές τροφές;
Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να τρώει ένα μωρό 0 έως 12 μηνών
Πρόγραμμα διατροφής παιδιού μετά τη συμπλήρωση ενός έτους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved