Συνταγές με γλυκοπατάτα για παιδιά (συν τα οφέλη)

Πανεύκολες και λαχταριστές συνταγές με γλυκοπατάτα για παιδιά και λόγοι που πρέπει να τις εντάξετε στο διατροφολόγιο των παιδιών σας. 

Μαργαρίτα Νικολάου
Συνταγές με γλυκοπατάτα για παιδιά (συν τα οφέλη)
Bigstock

Ναι! Οι γλυκοπατάτες είναι ένα super food.

Οι γλυκοπατάτες μπορούν να γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών. Είναι μια φυσική γλυκιά απόλαυση που έχει πολλά διατροφικά οφέλη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είτε τις απολαύσετε πολτοποιημένες, ψημένες, τηγανίτες ή μέσα σε smoothies και σούπες, οι γλυκοπατάτες είναι μια θρεπτική προσθήκη σε κάθε γεύμα.

Ποια τα οφέλη της γλυκοπατάτας και τι προσφέρει σε ένα παιδί; Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα ξέρουμε και εμείς για αυτό το σούπερ πορτοκαλί λαχανικό που είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα για την υγεία των ματιών.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας

Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στο γένος Ιπόμοια (Ipomoea) και στην οικογένεια των Περιπλοκοειδών. Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του. Στην Ευρώπη φαίνεται ότι έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο. Το χρώμα της σάρκας ποικίλλει από λευκό έως κίτρινο, κόκκινο, μοβ και καφέ, ενώ το εσωτερικό κυμαίνεται από λευκό έως πορτοκαλοκόκκινο. Είναι γεμάτες με βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

  • Βιταμίνη Α (βήτα-καροτίνη): Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων.
  • Βιταμίνη Β6: Απαραίτητη για την παραγωγή αιμογλοβίνης στο αίμα.
  • Βιταμίνη C: Γνωστή για την αντιοξειδωτική της προστασία και την δράση της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Κάλιο: Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σωστής λειτουργίας των νεφρών και της καρδιάς.
  • Φυτικές ίνες: Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του σώματός μας και αυξάνει τα επίπεδα προστασίας του.

Πώς θα σερβίρετε τη γλυκοπατάτα στα μωρά

Οι γλυκοπατάτες μπορούν να σερβιριστούν από τον 6ο μήνα και μόλις ο γιατρός δώσει το πράσινο φως για τις στερεές τροφές. Η γλυκοπατάτα είναι ιδανική για πρώτη τροφή στο μωρό και μπορείτε να τη σερβίρετε σε μορφή πουρέ.

Η γλυκιά της γεύση τείνει να καλύπτει τα περισσότερα πικρά λαχανικά, επομένως μπορεί να είναι η καλύτερη συμπληρωματική τροφή όταν εισάγετε ένα νέο λαχανικό. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, δοκιμάστε να σερβίρετε τις γλυκοπατάτες ως finger food. Απλώς φροντίστε να ψήσετε ή να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες στον ατμό αρκετά, ώστε η σάρκα να είναι μαλακή.

Συνταγές με γλυκοπατάτα για μωρά και παιδιά

1. Πουρές γλυκοπατάτας

Πώς θα τον φτιάξετε: Βράστε 2 πορτοκαλί γλυκοπατάτες. Κρατήστε το νεράκι τους στην άκρη μόλις βράσουν. Πολτοποιήστε τις σε ένα μπλέντερ. Χρησιμοποιήστε λίγο από το νερό που κρατήσατε σε περίπτωση που θέλετε να τον αραιώσετε λίγο.

2. Γλυκοπατάτες στον φούρνο με παρμεζάνα

Πώς θα τις φτιάξετε: Πλύνετε καλά τις γλυκοπατάτες και κόψτε τις κυδωνάτες. Πασπαλίστε τις με τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε για 25 λεπτά στον φούρνο μέχρι να ψηθούν.

3. Pancakes με γλυκοπατάτα

Πώς θα τα φτιάξετε: Ψήστε ή βράστε 2 γλυκοπατάτες. Χρησιμοποιήστε μόνο την ψίχα και όχι τη φλούδα. Βάλτε σε ένα μπλέντερ τις γλυκοπατάτες, μία μπανάνα και 4 κ.τ.σ. βρόμη. Το μείγμα είναι έτοιμο. Ψήστε τα pancakes όπως τα ψήνετε συνήθως σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

pagoto-glikopatatas.jpg

Παγωτό γλυκοπατάτας με γάλα καρύδας και φυστικοβούτυρο

Bigstock

4. Παγωτό γλυκοπατάτας

Δείτε τη συνταγή για να το φτιάξετε εδώ.

5. Brownies με γλυκοπατάτα

Δείτε τη συνταγή για να το φτιάξετε και εσείς εδώ.

6. Smoothie με γλυκοπατάτα

Υλικά:

  • 1/2 κούπα γιαούρτι
  • 1/2 κούπα πουρέ γλυκοπατάτας
  • 1/4 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.τ.σ λιναρόσπορο (προαιρετικά)
  • 2–3 παγάκια
  • 1/8 κ.τ.γ κανέλα (προαιρετικά)

Πώς θα το φτιάξετε: Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε.

πηγές: wikipedia /onceuponafarmorganics.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved