Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για γλυκό και αλμυρό κολατσιό. 

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Bigstock

Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στην παιδική διατροφή. Είναι πηγή ενέργειας, κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο και μπορεί να του προσφέρει θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Η διατροφολόγος και συνεργάτης του Mothrsblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, αναφέρει:

«Επιλέγουμε το κολατσιό έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον μία πηγή υδατανθράκων, μία πηγή πρωτεϊνών και μία πηγή καλών λιπαρών».

Και σήμερα έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Πέντε συνταγές για κολατσιό, αλμυρές ή γλυκές, που σίγουρα θα ξετρελάνουν τα μικρά σας.

Δευτέρα

Μηλόπιτα με βρόμη χωρίς ζάχαρη και αυγά

milopita-xoris-zaxari.jpg

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι βρόμη
  • 1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης ή βρόμη αλεσμένη
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 1 ½ φλιτζάνι χουρμάδες
  • 2 μεγάλα μήλα χωρίς τη φλούδα
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Κόψτε τους χουρμάδες σε πολλά μικρά κομμάτια και αφήστε τους στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τα στέρεα υλικά δηλαδή τη βρόμη, το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, το κάρδαμο.

Ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε το λεμόνι και το νερό. Ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κόψτε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε στο τέλος τους χουρμάδες και ανακατέψτε ξανά.

Στρώστε σε ένα ταψί, αντικολλητικό χαρτί και απλώστε όλο το μείγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρίτη

Μπισκότα με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα

https://www.instagram.com/p/CXq89qZF4qC/

Υλικά:

  • ½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρο
  • ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά.

Σε ένα μπολ βάλτε το βούτυρο, το φυστικοβούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τις ζάχαρες και ανακατέψτε με ένα μίξερ χειρός για 3-5 λεπτά.

Προσθέστε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι στο πρώτο μπολ και ανακατέψτε απαλά με μία σπάτουλα.

Πλάστε μπαλάκια το μείγμα και ψήστε για 8 λεπτά. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι πιέστε τα στη μέση και ξαναψήστε για άλλα 5 με 7 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.

Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο προσθέστε μαρμελάδα στο κέντρο και αφήστε τα να κρυώσουν.

Τετάρτη

Σπιτικά κριτσίνια

spitika kritsinia

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι και δύο κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, τις δύο κουταλιές της σούπας νερό, την ξερή μαγιά, το αλάτι και ανακατέψτε με μία ξύλινα κουτάλα ή σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε ξανά. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή και τα υλικά δεν ομογενοποιούνται σωστά, προσθέστε λίγο νερό ακόμα.

Ζυμώστε καλά με τα χέρια για 8 με 10 λεπτά. Κάντε τη ζύμη μία μπάλα και βάλτε την ξανά στο μπολ. Σκεπάστε το με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μίαμιση ώρα σε θερμό περιβάλλον.

Έπειτά δημιουργήστε με τη ζύμη έν χοντρό καρβέλι και κόψτε το σε περίπου 20 ισόποσσα κομμάτια. Το κάθε ένα από αυτά θα το ανοίξετε με τα χέρια ώστε να γίνει το κριτσίνι. Βάλτα τα κριτίσινια στο ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε από πάνω, είτε αυτό είναι τυρί, είτε σουσάμι, είτε παπαρουνόσπορο. Αλλείψτε με λίγο λιωμένο βούτυρο για γεύση και χρώμα.

Ψήστε τα κριτσίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Πέμπτη

Muffins τυριού

Υλικά:

  • 1 1/5 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί της επιλογής σας ή φέτα σπασμένη σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κομμένο κολοκύθι, μυρωδικά ή αλλαντικά.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το τυρί.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ανακατέψτε το αυγό, το γάλα με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά και ανακατέψτε ξανά.

Μοιράστε το μείγμα σε 12 θήκες για muffin γεμίζοντάς τις κατά 1/3.

Ψήστε για 10-12 λεπτά.

Παρασκευή

Σπιτική κοτόπιτα

kotopita

Υλικά:

  • κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα περαστά στον τρίφτη
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
  • 4 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 αβγά
  • 300 γρ τυρί φέτα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο άνηθο και λίγο μαϊντανό
  • 2 πακέτα φύλλο πίτας χωριάτικο (αν μπορείτε ανοίξτε μόνοι σας τα φύλλα)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράστε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, τα σκόρδα και αλατοπιπερώστε!Αφού βράσει αφαιρέστε τις πέτσες, ξεψαχνίστε το και κόψτε το ψαχνό σε κομμάτια.

Τσιγαρίστε τα πράσα με αλάτι και πιπέρι σε λίγο λάδι και μόλις τα κατεβάσετε από τη φωτιά ρίξτε τον άνηθο, το μαϊντανό. Αφήστε να κρυώσει λίγο και ρίξτε μέσα το κοτόπουλο, το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τρία φύλλα από κάτω αλειμμένα με λάδι. Βάλτε γέμιση και καλύψτε με άλλο φύλλο από πάνω. Ξανά βάλτε γέμιση και ξανά καλύψτε με φύλλο. Αυτό θα το κάνετε 5 φορές.

Αφού ρίξετε και την τελευταία γέμιση θα καλύψετε με 3 φύλλα από πάνω και λαδώστε τα καλά. Χαράξτε σε κομμάτια και ψήστε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved