Χουρμάδες και παιδιά: Η θρεπτική αξία του χουρμά και ιδέες για λαχταριστά σνακ

Δίνοντας χουρμάδες σε μωρά: Διατροφική αξία, οφέλη και συνταγές για μωρά και νήπια

Μαργαρίτα Νικολάου
Χουρμάδες και παιδιά: Η θρεπτική αξία του χουρμά και ιδέες για λαχταριστά σνακ
Bigstock

Η ισορροπημένη διατροφή είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας. Ως γονείς, μπορεί να ανησυχείτε για τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει το παιδί σας από την κατανάλωση διαφόρων φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, από τη διατροφή κάθε παιδιού δεν θα πρέπει να λείπουν τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία βοηθούν τη συνολική ανάπτυξή του.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι χουρμάδες αποτελούν μία καλή πηγή ενέργειας, βιταμινών και μετάλλων. Κάνει όμως να φάνε χουρμάδες τα μωρά ή όχι; Πώς να τους εντάξετε στη διατροφή τους; Όλες τις απαντήσεις στα τυχόν ερωτήματα που έχετε, θα τις βρείτε παρακάτω.

Χουρμάδες και μωρά

Οι χουρμάδες, είναι ένας γλυκός, ξηρός καρπός της φοινικιάς. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Σίδηρος, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται μέσα στον χουρμά. Επίσης στον χουρμά θα βρει κανείς βιταμίνες όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, Β6 και βιταμίνη Κ. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του μωρού.

Πότε μπορούν τα μωρά να καταναλώσουν χουρμάδες

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και γίνεται πιο δραστήριο, το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να προστεθούν στη διατροφή του τροφές, όπως ο χουρμάς, που καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Συνήθως τα μωρά αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές από τον 6ο μήνα και μετά οπότε και μπορείτε να συμπεριλάβετε τους χουρμάδες.

Συνταγή για βρέφη

Αρχικά, μπορείτε να τους προσφέρετε σε μορφή πουρέ. Πρώτα θα τους μουλιάσετε σε νερό και θα αφαιρέσετε το κουκούτσι τους πριν τους πολτοποιήσετε.

Πόσους χουρμάδες μπορεί να φάει ένα μωρό την ημέρα;

Συνήθως, μπορείτε να προσφέρετε 1 χουρμά την ημέρα (για αρχή) και σταδιακά να αυξήσετε σε 2-3 χουρμάδες την ημέρα. Πάντα να ξεκινάτε με μια μικρή ποσότητα. Έτσι θα δώσετε χρόνο στο μωρό σας να συνηθίσει και να αναγνωρίσει τη γεύση αυτή.

Χουρμάδες οφέλη για παιδιά

Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά: Οι χουρμάδες περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μεταξύ αυτών, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου: Οι χουρμάδες θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικοί και για την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Δυναμώνουν τα δόντια: Συμβάλλουν στην υγεία και ενδυνάμωση των δοντιών και επιπλέον, κάνουν καλό και στα ούλα.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη θωράκιση του οργανισμού.

Βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία: Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης B6, η οποία έχει συσχετιστεί με την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Χουρμάδες - Συνταγές για μωρά

1. Πουρές χουρμά

Πώς θα τον φτιάξετε:

  • Μουλιάστε σε ένα ποτήρι δύο χουρμάδες. Αφήστε για ένα βράδυ.
  • Αφαιρέστε τον πυρήνα και κρατήστε το νερό στην άκρη.
  • Βάλτε τους χουρμάδες σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τους καλά.
  • Βάλτε λίγο από το νερό που κρατήσατε στην άκρη για να τον αραιώσετε.

2. Χυμός χουρμά

Πώς θα τον φτιάξετε:

  • Πάρτε ένα μπολ και βάλτε μέσα ζεστό νερό και βάλτε μερικούς χουρμάδες μέσα για περίπου 30 λεπτά.
  • Βγάλτε τους χουρμάδες από το νερό και βάλτε τους σε ένα μπλέντερ με καθαρό νερό και χυμό λεμονιού.
  • Μπλεντάρετε μέχρι να έχετε έναν χυμό. Προσθέστε νερό αν χρειαστεί.

Χουρμάδες - Συνταγές για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά

1. Smoothie με 3 υλικά

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε ένα μπλέντερ βάλτε 1/2 κούπα γάλα, 1 ώριμο μάνγκο και 2 κ.τ.σ. πουρέ χουρμά. Πολτοποιήστε και σερβίρετε στο παιδί σας.

2. Milkshake με χουρμάδες

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε ένα μπλέντερ βάλτε μια κούπα γάλα, 1 μπανάνα, 2 χουρμάδες (μουλιασμένους και χωρίς τον πυρήνα τους) και 1 κ.τ.γ. μέλι. Μπλεντάρετε και σερβρίρετε.

3. Τρουφάκια με χουρμάδες για παιδιά

Πώς θα τα φτιάξετε:

Μουλιάστε σε 1/4 κούπας γάλα, 1/2 κούπα χουρμάδες κομμένους σε κυβάκια και 1/4 κούπας ξερά σύκα για μία ώρα. Σε ένα μπλέντερ βάλτε 1/4 κούπας αμύγδαλα και φουντούκια (ανάμεικτα) και 3/4 κούπας βρόμη. Αφού τα αλέσετε καλά αφαιρέστε τα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Στο μπλέντερ έπειτα τοποθετήστε τους μουλιασμένους χουρμάδες και τα σύκα. Πολτοποιήστε και βάλτε το μείγμα στους τριμμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε, ζυμώστε και πλάστε σε τρουφάκια. Μπορείτε να καλύψετε με τριμμένο μπισκότο, κακάο ή τριμμένη καρύδα.

Τι να προσέξετε όσο σερβίρετε χουρμάδες στα μωρά σας

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού, ταΐζετε πάντα τα μωρά σας με μικρά κομμάτια χουρμά.

Σερβίρετε μόνο γλυκούς και ώριμους χουρμάδες, καθώς δεν συνιστώνται οι χουρμάδες που δεν έχουν ωριμάσει καθώς περιέχουν τανίνες που μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές.

Πριν βάλετε στη διατροφή των παιδιών τον χουρμά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εκείνος θα σας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το εντάξετε στο διατροφολόγιό του.

Ελέγξτε την ποιότητα των χουρμάδων. Πλύνετε και καθαρίστε τους καλά πριν τους σερβίρετε στα παιδιά σας.

πηγή: superbottoms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved