Μπορεί το μωρό να τρώει κάθε μέρα αυγό;

Είναι ασφαλές για το μωρό να τρώει καθημερινά αυγό; 

Μπορεί το μωρό να τρώει κάθε μέρα αυγό;
Bigstock

Γνωρίζουμε ότι τα αυγά είναι μια καταπληκτική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου για τα μωρά. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή τους πριν γίνουν ενός έτους και εφόσον συμπληρώσουν τον 7ο μήνα.

Ειδικότερα, οι ειδικοί προτείνουν ότι μετά το δέκατο μήνα ( άλλοι προτείνουν τον 7ο μήνα) το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τον κρόκο και μετά τους 12 μήνες και το ασπράδι.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί αρκετές μαμάδες είναι το εξής: αφού είναι τόσο θρεπτικό το αυγό μπορεί να το τρώει το μωρό καθημερινά;

1656120487131-362246071-paidi-den-troei-avgo-4.jpg

Πόσο συχνά μπορεί να τρώει αυγό το μωρό

Δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) ή τον ΠΟΥ σχετικά με το πόσα αυγά μπορείτε να δίνετε στο μωρό κάθε μέρα ή την εβδομάδα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) , ωστόσο, δηλώνει ότι η κατανάλωση ( γενικά) πρέπει να περιορίζετε στο ένα αυγό την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δίνετε στο μωρό ένα αυγό κάθε μέρα; Θεωρητικά ναι. Είναι η καλύτερη επιλογή όμως; Πιθανώς όχι. Η διατροφή του μωρού πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, διαφορετικές γεύσεις και υφές.

Θρεπτικά συστατικά αυγού

Ένα μεγάλο αυγό παρέχει 13 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τη χολίνη, που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη βιταμίνη Α απαραίτητη για την υγεία των ματιών, της επιδερμίδας και της λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών και των ιστών.

avgo.jpg

Πώς να εισάγετε το αυγό στη διατροφή του μωρού

Όταν ξεκινήσετε το αυγό στο μωρό θα πρέπει να περιμένετε τέσσερις ημέρες. Εάν παρατηρήσετε αλλεργική αντίδραση ή άλλη ευαισθησία, σε αυτό το διάστημα επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Συνήθως ξεκινάτε με τον κρόκο και αρκετά αργότερα δίνετε και το ασπράδι.

Ιδέες για το πώς να προσθέσετε τον κρόκο αυγού στη διατροφή του μωρού:

  • Βράστε καλά το αυγό και πολτοποιήσετε τον κρόκο με αβοκάντο, μπανάνα, γλυκοπατάτα και άλλα φρούτα και λαχανικά που δίνετε στο μωρό με τη μορφή πουρέ.
  • Διαχωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και ανακατεύετε τον κρόκο με μητρικό γάλα ή πλήρες γάλα.
  • Διαχωρίστε τον κρόκο και μαγειρέψτε τον με μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης ή λαχανικά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να μαγειρευτεί.
  • Μόλις το παιδί σας είναι ενός έτους ή ο παιδίατρος σας δώσει το πράσινο φως για την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού, μπορείτε να φτιάξετε ομελέτες με μαλακά λαχανικά και τυριά ή να το δίνετε βρασμένο σε κομμάτια.

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού καθιερώθηκε στη Βιέννη 1996 και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου εστιάζοντας στη διατροφική αξία του αυγού.

Με πληροφορίες από το littlemelly.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved