Οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών διαμορφώνονται από τη μήτρα επιβεβαιώνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα μελέτησε τις αντιδράσεις των εμβρύων μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων λαχανικών - Τι έδειξε για τις διατροφικές προτιμήσεις τους.

Οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών διαμορφώνονται από τη μήτρα επιβεβαιώνει νέα έρευνα
Bigstock

Είναι γνωστό ότι πολλά παιδιά δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα λαχανικά, ωστόσο, οι διατροφικές προτιμήσεις φαίνεται να διαμορφώνονται ακόμα και πριν τη γέννησή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα έμβρυα κάνουν γκριμάτσες ευχαρίστησης όταν εκτίθενται σε στη γεύση του καρότου και γκριμάτσες δυσαρέσκειας όταν εκτίθενται σε άλλα λαχανικά όπως το kale, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την έρευνα για να κατανοήσουμε περισσότερα σε σχέση με την ικανότητα της γεύσης και της όσφρησης του εμβρύου» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Beyza Ustun στο CNN.

Αν και κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά πράγματι μπορούν να γευτούν και να μυρίσουν στην ήδη από όταν βρίσκονται στο περιβάλλον της μήτρας, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη με αποδείξεις τις ίδιες τις αντιδράσεις των εμβρύων όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες γεύσεις.

Image Ultrasound 3d Or 4d Of Baby In Mother's Womb. Picture 4d With Ultrasound Of Baby In Mother's W

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το έμβρυο τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά ανεπτυγμένο για να καταλάβει τις διαφορές σε γεύσεις από τις τροφές που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα»

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 έγκυες γυναίκες ηλικίας από 18 έως 40 ετών που διένυαν από την 32η μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης. Από αυτές οι 35 χωρίστηκαν σε ένα γκρουπ και δοκίμασαν κάψουλα με γεύση kale, οι άλλες 35 ένα δεύτερο γκρουπ που δοκίμασαν κάψουλα με γεύση καρότου και οι τελευταίες 35 δεν κατανάλωσαν κανένα από τα παραπάνω λαχανικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να μην καταναλώσουν κανενός είδος φαγητό ή ρόφημα τουλάχιστον μία ώρα πριν τον υπέρηχο. Επίσης, τους ζητήθηκε να μην καταναλώσουν τίποτα που να περιέχει καρότο ή kale την ημέρα του υπερήχου, για να μην αλλοιωθούν τα αποτελέσματα.

Αν και η γεύση του καρότου μπορεί να περιγραφεί μάλλον ως γλυκιά από τους ενήλικες, το kale επιλέχθηκε γιατί έχει πιο πικρή γεύση από άλλα πράσινα λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και τα σπαράγγια.

Μετά την κατανάλωση των καψουλών, οι ειδικοί περίμεναν 20 λεπτά και έπειτα έκαναν υπέρηχο στις μέλλουσες μητέρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

Τα έμβρυα των οποίων οι μαμάδες είχαν καταναλώσει τις κάψουλες με το καρότο έκαναν γκριμάτσες που θύμιζαν χαμόγελο ή γέλιο, ενώ τα έμβρυα των εγκύων που κατανάλωναν kale σούφρωναν τα χείλια και έκαναν γκριμάτσες δυσαρέσκειας.

https://www.instagram.com/p/Ci0SccGLPDM

«Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλά υγιεινά λαχανικά και δυστυχώς αυτά με τις πιο πικρές γεύσεις δεν είναι από τα αγαπημένα των παιδιών» αναφέρει η Ostun και προσέθεσε: «πιθανά να μπορούμε να αλλάξουμε τις προτιμήσεις τους όσον αφορά αυτές τις τροφές, ακόμα και πριν γεννηθούν» εννοώντας προσαρμόζοντας κατάλληλα τη διατροφή της μέλλουσας μητέρας.

«Ξέρουμε επίσης ότι μία υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική για την υγεία των παιδιών και τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά μας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών» αναφέρει η ειδικός.

*Mε πληροφορίες από το cnn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved