Διατροφή παιδιού: Mέχρι ποια ηλικία είναι καλό τα παιδιά να πίνουν γάλα;

Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να σταματήσουν το γάλα;

Διατροφή παιδιού: Mέχρι ποια ηλικία είναι καλό τα παιδιά να πίνουν γάλα;
Bigstock

Τo γάλα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής των παιδιών και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνη D και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Όμως δεν κάνει καλό να πίνουν γάλα τα παιδιά για όλη τους τη ζωή, καθώς η υπερκατανάλωση του γάλατος, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία, με πιο συνηθισμένο την δυσανεξία στην λακτόζη.

Μέχρι πότε είναι καλό τα παιδιά να πίνουν γάλα;

Έως πέντε ετών το γάλα είναι πολύ ευεργετικό για τα παιδιά, έπειτα είναι αχρείαστο. Ασβέστιο μπορούν να λάβουν και από άλλες τροφές όπως τα τυριά και το γιαούρτι. Επομένως, μην πιέζετε το παιδί σας να πίνει γάλα αν δεν το επιθυμεί.

Το παγωμένο γάλα, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε περίπτωση οξύτητας ή καούρας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γάλα μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε ορισμένα παιδιά.

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το παιδί εμφανίζει αλλεργία ή δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος (δεν μπορεί να διασπάσει το ένσημο της λακτάσης). Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου και άλλα σχετικά προβλήματα όπως δερματικά προβλήματα ή κακή όρεξη.

Επίσης ασβέστιο υπάρχει και στα μικρά ψάρια που τα τρώμε και με το κόκκαλο, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα αμύγδαλα και στα αποξηραμένα σύκα. Γι’ αυτό και οι βίγκαν ενώ δεν πίνουν γάλα και δεν τρώνε γαλακτοκομικά δεν σημαίνει ότι έχουν ανεπάρκεια ασβεστίου.

Ταυτόχρονα, αξίζει να τονιστεί ότι συχνά ακούμε ότι το γάλα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το γάλα δεν περιέχει ούτε βιταμίνη c, ούτε και σίδηρο!

Τέλος, ένας ακόμα μύθος είναι ότι το γάλα κάνει τα κόκκαλα πιο γερά, όμως οι ειδικοί αντικρούουν αυτήν την άποψη ισχυρίζοντας ότι το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες είναι τα φάρμακα ενάντια τις οστεοπόρωσης και όχι το γάλα.

Με πληροφορίες από: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved