Λεμόνι για μωρά: Πότε να εισαχθεί, οφέλη και παρενέργειες

Πότε μπορούν τα μωρά να φάνε λεμόνια;

Λεμόνι για μωρά: Πότε να εισαχθεί, οφέλη και παρενέργειες

Τα λεμόνια είναι πολύ γνωστά όχι μόνο για την νόστιμη και ξινή τους γεύση αλλά και για τις εκπληκτικές και αστείες αντιδράσεις που προκαλούνται όταν τα μωρά τα δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Είναι όμως τα λεμόνια θρεπτικά για ένα μωρό;

Ενώ τα λεμόνια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οξύτητα των εσπεριδοειδών μπορεί να είναι καλή για το στομάχι του μωρού σας. Θα πρέπει να περιμένετε να εισάγετε τα λεμόνια μέχρι το μωρό σας να γίνει ενός έτους, ώστε το πεπτικό του σύστημα να είναι πιο ώριμο. Αυτό θα μειώσει επίσης την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης.

Συστήνοντας τα λεμόνια στα μωρά σας

Όταν το μωρό σας γίνει ενός έτους, θα έχει δοκιμάσει μια πληθώρα νέων τροφών. Αλλά μόλις το μωρό κλείσει τους 12 μήνες, το παιχνίδι των τροφών αλλάζει και τροφές που μέχρι πριν το μωρό δεν έτρωγε, τώρα είναι έτοιμο να τις δοκιμάσει.

Εάν του μωρού σας δεν του αρέσουν τα λεμόνια στην αρχή, αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να προσφέρετε μια νέα τροφή πριν αρχίσει να αρέσει στο μικρό σας βλασταράκι. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή έχουν μια ξεχωριστή πικρή και ξινή γεύση που μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να τη συνηθίσει επομένως συνεχίστε να προσφέρετε λεμόνια σε τακτική βάση.

Τα διατροφικά οφέλη του λεμονιού για το μωρό σας

Τα εσπεριδοειδή είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν υψηλή δόση βιταμίνης C και το λεμόνι δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Τα λεμόνια είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν ακόμη και κάλιο, ασβέστιο και πρωτεΐνη.

lemoni moro

Πώς να προετοιμάσετε λεμόνια για το μωρό

Είναι σημαντικό να ξεφλουδίζετε τα λεμόνια πριν τα προσφέρετε στο μωρό σας, καθώς η φλούδα του λεμονιού μπορεί να περιέχει επιβλαβή φυτοφάρμακα. Μόλις ξεφλουδίσετε το λεμόνι, μπορείτε να προσφέρετε μερικά κομμάτια σάρκας στο μέγεθος του δακτύλου σας ή πολτοποιημένα για να τα φάει με ένα κουτάλι.

Επειδή η γεύση του λεμονιού από μόνη της μπορεί να μην είναι ελκυστική για το μικρό σας, δοκιμάστε να στύψετε το χυμό σε διάφορα φαγητά για να βελτιώσετε τη γεύση τους. Η χρήση λεμονιού σε μια σούπα, σε μια σαλάτα ή σε ένα ντιπ αβοκάντο, θα τα κάνει να το αγαπήσουν σιγά-σιγά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει δοκιμάσει κάθε μεμονωμένη τροφή προηγουμένως και ότι δεν είναι αλλεργικό.

Όταν το μωρό σας είναι άρρωστο, προσθέστε λίγο λεμόνι και μέλι στο νερό του για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Θα νομίζουν ότι απολαμβάνουν ένα γλυκό ποτό, εκτός από χυμό ή νερό. Απλώς πριν το φτιάξετε βεβαιωθείτε ότι δεν προσφέρετε μέλι πριν από την ηλικία των 12 μηνών, καθώς μπορεί να προκαλέσει ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που ονομάζεται αλλαντίαση.

Συμβουλές για την εισαγωγή νέων τροφών στο μωρό σας

Πριν προσφέρετε στερεά τροφή για πρώτη φορά, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • Μπορεί το μωρό μου να κρατήσει το κεφάλι του μόνο του; Αυτό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για την κατανάλωση στερεών τροφών.
  • Ενδιαφέρεται το μωρό μου να φάει; Το μωρό σας μπορεί να σας παρακολουθεί να τρώτε με ενδιαφέρον ή ακόμα και να προσπαθεί να αρπάξει το φαγητό σας και να το γευτεί. Όταν του προσφέρετε ένα κουτάλι, θα πρέπει να ανοίξει το στόμα του για να φάει.
  • Μπορεί το μωρό μου να καταπιεί; Εάν προσφέρετε φαγητό με ένα κουτάλι, το μωρό σας μπορεί να το σπρώξει πρώτα με τη γλώσσα του. Αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό ώθησης γλώσσας. Με τον καιρό θα μάθει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να σπρώξει το φαγητό στο πίσω μέρος του στόματός του και να καταπίνει.
  • Είναι το μωρό μου αρκετά μεγάλο; Το μωρό σας θα πρέπει να έχει διπλάσιο βάρος γέννησης και τουλάχιστον 13 κιλά πριν ξεκινήσει τις στερεές τροφές.

Προσφέρετε ποικιλία

Καθώς το μωρό σας αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, χρειάζεται ποικιλία στη διατροφή του. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και βοηθά επίσης να διευρύνει τον ουρανίσκο του για νέες γεύσεις.

Σκεφτείτε τα αλλεργιογόνα

Όταν το μωρό σας γίνει 12 μηνών, θα πρέπει να του γνωρίσετε καθεμία από τις κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες:

  • Μαγειρεμένο αυγό
  • Κρεμώδες φυστικοβούτυρο
  • Αγελαδινό γάλα (γαλακτοκομικό)
  • Ξηρούς καρπούς
  • Σόγια
  • Σουσάμι
  • Σιτάρι
  • Ψάρια και άλλα θαλασσινά

πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved