Μέχρι ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να πίνουν γάλα το βράδυ;

  • Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος: Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να σταματήσουν το βραδινό γάλα
  • Επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού
  • Πώς να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει να πίνει γάλα με το μπουκάλι
  • Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να σταματήσουν να πίνουν γάλα;

 

Μέχρι ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να πίνουν γάλα το βράδυ;
bigstockphoto.com

Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνη D και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά γι΄αυτό και θεωρείται απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να σταματήσουν το βραδινό γάλα

Ιδανικά, τα μωρά θα πρέπει να σταματήσουν να πίνουν γάλα με το μπιμπερό όταν γίνουν ενός έτους. Φαντάζει δύσκολο, καθώς με το μπιμπερό τα περισσότερα παιδιά χαλαρώνουν και αυτό τα βοηθά να κοιμηθούν.

Συνήθως από την ηλικία των 9 μηνών, το μπιμπερό πριν τον ύπνο είναι προαιρετικό κι όσο συνεχίζεται αυτή τη συνήθεια τόσο πιο δύσκολο είναι να τη σταματήσετε. Οσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν υπάρχουν σαφείς συστάσεις για το βραδινό γάλα. Η μόνη προυπόθεση είναι να πλένουν καλά τα δόντια τους αμέσως μόλις το πιουν.

bradino gala2

Επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Ο Michael Dickinson, παιδίατρος στο Miramichi, NB, ενθαρρύνει τους γονείς να ξεκινήσουν τη διαδικασία απογαλακτισμού περίπου στην ηλικία του ενός έτους. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερα θετικό στο τάισμα με μπιμπερό τους τελευταίους 15 μήνες. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που πίνουν από μπουκάλι τείνουν να καταναλώνουν πολύ γάλα - πολύ περισσότερο από τη συνιστώμενη πρόσληψη για παιδιά αυτής της ηλικίας με ορατό τον κίνδυνο παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας ακόμα και έλλειψης σιδήρου.»

Για ηλικίες δύο έως τριών, ο Canada's Food Guide προτείνει μόνο δύο φλιτζάνια (500 χιλιοστόλιτρα) γάλα την ημέρα.

Ο Ari Katsnelson, οδοντίατρος στο Τορόντο, εστιάζει και στο πρόβλημα των δοντιών. «Τα βρεφικά δόντια έχουν μικρότερη ποσότητα σμάλτου, οπότε όταν η ζάχαρη στο γάλα παραμένει στα δόντια όλη τη νύχτα μετατρέπεται σε οξέα καταστρέφοντάς τα. Αν δεν μπορεί το παιδί να κόψει το μπιμπερό ή τη συνήθεια να πίνει γενικά γάλα το βράδυ, καλό είναι να βουρτσίζετε αμέσως μετά τα δόντια τους».

bradino gala

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει πίνει γάλα με το μπουκάλι

Μπορεί να ακούγεται ...τρομακτικό, αλλά ο Michael Dickinson συνιστά να πετάξετε τα μπιμπερό! «Πετάξτε τα μπουκάλια - όλα, ταυτόχρονα. Τα παιδιά κατά κάποιο τρόπο ξέρουν πότε υπάρχει ένα στο ντουλάπι στις 2 τα ξημερώματα. Αν δεν υπάρχει επιλογή, θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα.»

Προτείνει και εναλλακτική λύση: να αραιώνετε το γάλα λίγο περισσότερο κάθε βράδυ, έως ότου το μπουκάλι είναι όλο νερό.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να σταματήσουν το γάλα;

Δεν υπάρχουν καθορισμένες οδηγίες των ειδικών για το πότε ένα παιδί μπορεί να σταματήσει να πίνει γάλα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί ειδικοί θεωρούν τα οφέλη του γάλακτος στην διατροφή του παιδιού υπερεκτιμημένη. Όπως επισημαίνουν το ασβέστιο μπορεί επίσης να αναστείλει την απορρόφηση του σιδήρου, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναιμία.

Διχογνωμία όμως υπάρχει και αν στο παιδί πρέπει μετά την ηλικία των 5 ετών μπορεί να πίνει γάλα με λιγότερα λιπαρά ή όχι.

Έρευνα που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος, έδειξε ότι τα παιδιά που πίνουν πλήρες γάλα είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουν και να τσιμπολογήσουν ένα σνακ ή μια άλλη λιχουδιά.

bradino gala1

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved