Κρεμμύδι στη διατροφή του μωρού: Επιτρέπεται κι αν ναι, από ποια ηλικία;

  • Μπορούν τα μωρά να τρώνε κρεμμύδια στο φαγητό τους;
  • Επιτρέπεται το κρεμμύδι στη διατροφή του παιδιού;
  • Τα οφέλη του κρεμμυδιού για τα μωρά
  • Προφυλάξεις και αλλεργίες
Κρεμμύδι στη διατροφή του μωρού: Επιτρέπεται κι αν ναι, από ποια ηλικία;

Τα κρεμμύδια είναι μια υγιεινή τροφή για όλους ακόμα και για τα μωρά. Μπορεί να μην αποτελούν από τις πρώτες τροφές που θα δοκιμάσουν τα μωρά όταν ξεκινούν τις στερεές τροφές , προστίθενται όμως στην πορεία καθώς είναι νόστιμα και θρεπτικά.

«Τα κρεμμύδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά για τα μωρά, όπως φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, που βοηθούν την πέψη», λέει η παιδοδιαιτολόγος Grace Shea , MS, RDN, CSP.

Θρεπτικά συστατικά κρεμμυδιού

Ένα μικρό κρεμμύδι περιέχει περίπου 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, όταν τα μωρά χρειάζονται μόνο 5 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.Επιπλέον, τα κρεμμύδια αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C (5 χιλιοστόγραμμα ανά μικρό κρεμμύδι). Αυτό είναι περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βρέφη 7 έως 12 μηνών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει το σώμα του παιδιού να δημιουργήσει κολλαγόνο, να καταπολεμήσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του. Σε μικρότερες ποσότητες, τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και κάλιο.

kremmidi sti diatrofi tou paidiou1

Πότε μπορείτε να δώσετε κρεμμύδι στο μωρό

«Τα κρεμμύδια μπορούν να δίνονται με ασφάλεια στα μωρά όταν αρχίζουν τις στερεές τροφές, ξεκινώντας περίπου από την ηλικία των 6 μηνών», συνιστά η Grace Shea.
Προσθέστε τα κρεμμύδια στο βραστά λαχανικά ή στο κρέας και πολτοποιήστε τα. Επίσης, μπορείτε να τα βάλετε σε μπιφτέκια, να τα ψήσετε καλά στο φούρνο ή να τα αναμείξετε σε έναν μαγειρεμένο πουρέ.

Προφυλάξεις και αλλεργίες

Εκτός από την έντονη γεύση των κρεμμυδιών, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να ανησυχείτε για τροφικές αλλεργίες. «Τα κρεμμύδια δεν θεωρούνται αλλεργιογόνα. Ωστόσο, τα μωρά μπορεί να είναι αλλεργικά σε οποιοδήποτε φαγητό», λέει η Grace Shea και προσθέτει: «Όταν εισάγετε το κρεμμύδι, ξεκινήστε προσφέροντας μια μικρή ποσότητα παρακολουθώντας στενά για ανεπιθύμητες αντιδράσεις».

Υπάρχει μια άλλη πιθανή παγίδα αν να ταΐζετε το μωρό σας κρεμμύδια: τα αέρια. Τα μαγειρεμένα κρεμμύδια όμως, σε αντίθεση με τα ωμά, είναι πιο εύκολα στην πέψη και επιπλέον είναι πιο εύγεστα για τα μωρά.

kremmidi sti diatrofi tou paidiou2

Οφέλη από την κατανάλωση κρεμμυδιών

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαφόρων βιοδραστικών και αντιοξειδωτικών ενώσεων που εξουδετερώνουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα . Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μπορούν να αποτρέψουν βακτηριακές λοιμώξεις και να ενισχύσουν την ανοσία.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Τα κρεμμύδια περιέχουν έναν τύπο υδατανθράκων που ονομάζεται FODMAPs που λειτουργούν ως πρεβιοτικά και ωφελούν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved