Μωρό ενός μηνός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συγχαρητήρια! Για να διαβάζετε το άρθρο μας, ίσως ήρθε στη ζωή σας ένα αγόρι, ένα κοριτσάκι ή ίσως έχουν έρθει και τα δύο (δίδυμα).

Μωρό ενός μηνός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η ζωή σας θα αλλάζει για πάντα και φυσικά προς το καλύτερο. Οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με το μωρό σας θα είναι μαγικές αλλά και συνάμα δύσκολες. Θα μάθετε πώς πρέπει αν το ταΐζετε, να το αλλάζετε ακόμη και να το ντύνετε, ενώ θα αρχίσετε σιγά σιγά να αποκωδικοποιείτε το κλάμα του και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του.

Μωρό ενός μηνός και ύπνος

Το μωρό σας τον πρώτο μήνα θα κοιμάται τις περισσότερες ώρες. Ανά 2-3 ωρες θα ξυπνάει και θα ζητάει φαγητό.

moro enos minos 2

Μωρό ενός μηνός και αντανακλαστικά

Οι περισσότερες αντιδράσεις του βρέφους σας τον πρώτο μήνα της ζωής του θα είναι αντανακλαστικές. Όταν για παράδειγμα του βάζετε το δάχτυλό σας στο στόμα του, δεν σκέφτεται τι να κάνει αλλά αυτόματα αρχίζει να το πιπιλάει. Όταν πέσει στο πρόσωπό του έντονο φως αμέσως θα κλείσει τα ματάκια του, επειδή τα αντανακλαστικά του το ωθούν να κάνει κάτι τέτοιο. Οι αυτόματες αντιδράσεις σε διάφορα ερεθίσματα υπάρχουν από τη στιγμή που θα γεννηθεί και πολλές από αυτές θα χαθούν ύστερα από μερικούς μήνες, ενώ άλλες μετά από λίγες εβδομάδες.

moro enos minos 4

Μωρό ενός μηνός και αισθήσεις

Όλες οι αισθήσεις του μωρού σας λειτουργούν από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Όπως για παράδειγμα:

Όραση: Τα μικροσκοπικά λαμπερά ματάκια του μπορεί να κοιτάζουν τα δικά σας, αλλά ακόμη θα βλέπει θολά. Για αυτό καλό θα είναι να το κρατάτε περίπου 8-12 εκατοστά κοντά στο πρόσωπό σας, ώστε να μπορεί να σας διακρίνει.

Ακοή: Αν και η ακοή του μωρού σας δεν έχει ακόμη πλήρως αναπτυχθεί, το μικρό σας μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή σας και άλλος ήχους που άκουσε όσο βρισκόταν μέσα στη μήτρα σας.

Όσφρηση: Αμέσως μετά τη γέννησή του, το μωρό σας θα αναγνωρίζει τη δική σας μυρωδιά.

Αφή: Αυτή η αίσθηση έχει ήδη δημιουργηθεί κατά τη γέννηση. Μέσα από την αφή το μωρό σας αρχίζει να νιώθει το απαλό σας δέρμα, το πρόσωπό σας. Τίποτε δεν μπορεί να κάνει ένα μωρό να νιώσει ευτυχισμένο όσο η αγκαλιά της μαμάς του.

moro enos mino

Μωρό ενός μηνός και απώλεια βάρους

Μπορεί το μωρό σας να ζύγιζε 3.200 όταν γεννήθηκε αλλά όταν βγήκατε από το μαιευτήριο ζύγιζε 170 γραμμάρια λιγότερο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα μωράκια να χάνουν βάρος μετά τη γέννησή τους. Μέσα σε 10-14 μέρες θα αρχίσει να ανακτά το βάρος του. Αν όχι, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Συνήθως, τα μωράκια κάθε εβδομάδα, ειδικά τον πρώτο μήνα πρέπει να ζυγίζονται και να παρακολουθούνται από τον παιδίατρό τους, ώστε να διασφαλιστεί η κανονική ανάπτυξή τους.

Διαβάστε επίσης:
Μωρό ενός μηνός: Ποια σημάδια «μαρτυρούν» αναπτυξιακή καθυστέρηση
Οι αλλαγές που βιώνει το μωρό στον πρώτο μήνα της ζωής του

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved