Γιατί παίρνουμε το μωρό μας από το μαιευτήριο πιο ελαφρύ από ό,τι γεννήθηκε;

Τα μωρά είναι σύνηθες να ζυγίζουν λιγότερο απ'ότι γεννήθηκαν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο! Είναι δεδομένο ότι με άλλο βάρος θα γεννηθεί ένα υγιές βρέφος και με άλλο βάρος θα πάρει εξιτήριο μαζί με τη μαμά του.

Γιατί παίρνουμε το μωρό μας από το μαιευτήριο πιο ελαφρύ από ό,τι γεννήθηκε;

Για παράδειγμα, ένα παιδί που θα γεννηθεί 3.050 κιλά, θα πάρει τον δρόμο για το σπίτι του γύρω στα 2.800 κιλά. Αυτό οφείλεται στη μικρή ποσότητα φαγητού που τρώει, σε συνδυασμό με την απώλεια υγρών, (ιδρώτας, ούρα και μηκώνιο -τα πρώτα κακάκια).

Ταυτόχρονα, οι λεχώνες μέχρι να κατεβάσουν κανονικό γάλα και να θηλάσουν, χρειάζονται χρόνο. Έτσι το μωρό μένει για αρκετές ώρες ή ακόμα και μέρες νηστικό, με αποτέλεσμα να χάνει βάρος.

Το φυσιολογικό είναι το μωρό να χάσει το 10% του βάρους του τις πρώτες μέρες της ζωής του .Ύστερα όμως από μία εβδομάδα με δέκα μέρες, φτάνει πάλι στο αρχικό βάρος του. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, το βρέφος αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό. Θα το διαπιστώσετε από το πόσο γρήγορα αλλάζει νούμερο στα ρουχαλάκια του.

Ο παιδίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για να παρακολουθήσει την ανάπτυξή του, διαβεβαιώνοντας ότι το μωρό σας μεγαλώνει με φυσιολογικό ρυθμό. Αυτός θα ζυγίζει το μωράκι, θα μετρά το ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού κάθε μήνα, ελέγχοντας αν το μωρό αναπτύσσεται στα φυσιολογικά όρια, σύμφωνα με τις καμπύλες στη διεθνή κλίμακα ανάπτυξης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved