Montessori στο σπίτι: Γιατί λειτουργεί η συνέπεια και όχι η τιμωρία;

Όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη φυσική συνέπεια μιας πράξης, μαθαίνουν να κάνουν υπεύθυνες επιλογές μόνα τους, παρά να αποφεύγουν την τιμωρία. 

Montessori στο σπίτι: Γιατί λειτουργεί η συνέπεια και όχι η τιμωρία;

Παιδί ζωγράφισε τον τοίχο με χρώματα

Bigstock

Πολλά πράγματα μαθαίνει σε ένα παιδί ο μοντεσσοριανός τρόπος ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το σπάσιμο ενός ποτηριού είναι η φυσική συνέπεια όταν πέφτει κάτω. Το χύσιμο νερού είναι μια φυσική συνέπεια του να κρατάς ένα ποτήρι με νερό στα χέρια σου και να τρέχεις ή να μην είσαι αρκετά προσεκτικός. Όταν κάτι χύνεται λοιπόν, σταματάμε και το μαζεύουμε. Με τον καιρό ένα παιδί θα μάθει ότι όσο περισσότερο προσεκτικό είναι τόσο λιγότερες «ζημιές» θα γίνονται.

Οι φυσικές συνέπειες φυσικά βρίσκονται παντού. Στο ρίξιμο του ποτηριού, το χύσιμο του νερού έως και πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως η επιθετική συμπεριφορά απέναντι στα αδέρφια ή τους γονείς.

Η μέθοδος Montessori βασίζεται στις φυσικές συνέπειες επειδή τα παιδιά δεν πρέπει να συμπεριφέρονται καλά από φόβο μιας τιμωρίας, αλλά επειδή έχουν καταλάβει ότι η πράξη τους δεν ήταν καλή/σωστή/αποδεκτή.

Παιδί, αγόρι, παίζει με τα αυτοκινητάκια του

Bigstock

Το Psychology Today επιβεβαιώνει ότι η τιμωρία δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν το σωστό. Αντίθετα, ενθαρρύνει τα παιδιά να λένε ψέματα για τη συμπεριφορά τους και τα τρέπει να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Επίσης επηρεάζει τη σχέση μας μαζί τους. Η σχέση που χτίζουμε είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε για να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους.

Μέθοδος Montessori: 5 παραδείγματα φυσικών συνεπειών

Παράδειγμα: Το παιδί σας γκρινιάζει και αρνείται να βάλει τα παπούτσια του για να πάτε στην παιδική χαρά

Συνέπεια: Θα πρέπει να κάτσει στο παγκάκι του πάρκου και όχι να παίξει, επειδή δεν θα φορά παπούτσια. Τα παπούτσια θα προστατεύσουν τα πόδια του τόσο στο περπάτημα όσο και το παιχνίδι.

Παράδειγμα: Το παιδί σας πετάει το φαγητό του επιδεικτικά στο πάτωμα

Συνέπεια: Δεν θα φάει φαγητό αφού το πέταξε μέχρι το επόμενο γεύμα.

Παράδειγμα: Το παιδί σας αφήνει τα παιχνίδια του πεταμένα στο μπαλκόνι παρόλο που του είπατε να τα μαζέψει

Συνέπεια: Έπιασε βροχή, τα αγαπημένα του παιχνίδια καταστράφηκαν και πρέπει να πεταχτούν.

Παράδειγμα: Το παιδί σας χρησιμοποιεί άσχημα επίθετα προς εσάς ή το αδερφάκι του

Συνέπεια: Τόσο εσείς όσο και το αδερφάκι του δεν θα παίξει μαζί του.

Παράδειγμα: Το παιδί σας τρέχει μέσα στο σπίτι και κάνει φασαρία.

Συνέπεια: Μια λάμπα σπάει και πρέπει να κάνει πολλές εβδομάδες εθελοντική εργασία για να την αποκαταστήσει.

Οι φυσικές συνέπειες είναι ο μόνος τρόπος για να δείξετε στα παιδιά σας ότι οι επιλογές τους έχουν αντίκτυπο τόσο στους ίδιους τους τους εαυτούς όσο και τους άλλους.

Ωστόσο να θυμάστε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ικανά να δουν τη διαφορά ανάμεσα στην πράξη και την συνέπεια ώστε να είναι αποτελεσματικός ο τρόπος αυτός.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved