Από την πάνα στο γιογιό - Πώς θα βοηθήσετε το παιδί με τη μέθοδο Montessori

Φράσεις εμπνευσμένες από τη μοντεσσοριανή μέθοδο για κάθε στάδιο της εκπαίδευσης του παιδιού από την πάνα στο γιογιό.

Από την πάνα στο γιογιό - Πώς θα βοηθήσετε το παιδί με τη μέθοδο Montessori
Bigstock

Ως γονείς, ανυπομονούμε για τα πρώτα ορόσημα του παιδιού μας. Όπως για παράδειγμα τη μέρα που θα φάει για πρώτη φορά, που θα κάνει τα πρώτα του βήματα, που θα βγάλει το πρώτο του δοντάκι ή τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο δεν έρχεται το ίδιο εύκολα, όπως τα προηγούμενα ορόσημα και δεν το περιμένουν οι γονείς με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης έρχεται το χάος, μιας και δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για μια μαμά να εκπαιδεύσει το παιδί της να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Και αν μας ρωτάτε, οι γονείς δεν πρέπει να επιμένουν από την αρχή τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη λεκάνη της τουαλέτας. Η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και χρησιμοποιώντας το γιογιό.

Επειδή τα παιδιά έχουν τον έλεγχο του αν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι το γιογιό τους, η γλώσσα που χρησιμοποιείτε και απευθύνεστε στο παιδί σας είναι πολύ σημαντική. Στόχος σας θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του παιδιού, η ανεξαρτησία του και όχι να δείξετε εξουσία ή να προκαλέσετε ακούσια συναισθήματα ντροπής ή αποτυχίας.

Η μοντεσσοριανή μέθοδος χρησιμοποιεί ξεχωριστή γλώσσα με τα παιδιά που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το γιογιό ή την τουαλέτα, ξεκινώντας με τον όρο «μάθηση τουαλέτας» αντί «εκπαίδευση τουαλέτας». Μπορεί να σας φαίνονται αυτοί οι δύο όροι ίδιοι όμως δεν είναι.

8 φράσεις εμπνευσμένες από τη μοντεσσοριανή μέθοδο που θα σας βοηθήσουν με την μετάβαση από την πάνα στο γιογιό

1. Η πάνα σου είναι βρεγμένη. Έλα να την αλλάξουμε!

Βοηθήστε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει ότι αισθάνεται βρεγμένο επειδή βρέχει την πάνα του και ότι του αλλάζετε την πάνα ώστε το σώμα του να είναι καθαρό και άνετο.

2. Έχεις μάθει πολλά. Ας αλλάξουμε την πάνα όσο είσαι όρθιο.

Αφού το νηπιάκι σας ξέρει να στέκεται στα πόδια του, μπορείτε να του μάθετε να αλλάζει την πάνα του στην τουαλέτα και μάλιστα χωρίς να το ξαπλώσετε. Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με την τουαλέτα και φυσικά τον τρόπο που θα αλλάζει την πάνα του. Σε αυτό ίσως να σας βοηθήσουν και οι πάντες βρακάκια.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείτε τις πάνες με τα αυτοκόλλητα, πριν την μετάβαση από την πάνα στο γιογιό, αρχίστε να χρησιμοποιείτε πάνες βρακάκια.

3. Σε παρακαλώ κατέβασε την πάνα σου!

Μόλις το παιδί σας εξοικειωθεί με τις πάνες βρακάκια, μπορείτε να του μάθετε να κατεβάζει και να βγάζει μόνο του την πάνα. Μάθετέ του επίσης να φοράει μόνο του μια καθαρή πάνα βρακάκι.

4. Θα ήθελες να καθίσεις στο γιογιό;

Η μοντεσσοριανή μέθοδος θέλει τους γονείς να ρωτούν τα παιδιά αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την λεκάνη της τουαλέτας ή το γιογιό τους, από τη στιγμή που μπορούν να κάνουν τα παραπάνω πράγματα μόνα τους.

Ακόμη και αν πει «όχι» στην αρχή, εσείς θα πρέπει να κάνετε αυτή την ερώτηση, κάθε φορά που πηγαίνετε για να αλλάξετε την πάνα τους.

5. Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα!

Όσο το παιδί εξελίσσεται και κάνει πολλά πράγματα μόνο του, μπορείτε να αλλάξετε την φράση, 4 με την φράση, 5. Πολλά νήπια αυτόματα θα πούνε όχι και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην πιέσετε το παιδί σας να κάτσει στη λεκάνη ή το γιογιό. Ζητήστε του να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν βρέξει την πάνα του. Για παράδειγμα όταν τελειώνει ένα γεύμα ή όταν παίζει. «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τώρα το γιογιό σου ή μετά που θα τελειώσεις το παζλ». Ακόμη μια φράση μπορεί να είναι: «Λες όχι, βλέπω ότι δεν είσαι έτοιμος. Θα έρθω πάλι σε 3 λεπτά και ίσως τότε να θες να δοκιμάσεις!».

6. Πηγαίνεις στην τουαλέτα όπως η μαμά και ο μπαμπάς

Η μέθοδος Μοντεσσόρι δεν χρησιμοποιεί τιμωρίες, ανταμοιβές ή υπερβολικούς επαίνους. Ο υπερβολικός έπαινος μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση σε ένα παιδί να επαναλάβει κάτι που έκανε και αυτό μπορεί να του προκαλέσει άγχος και αποστροφή για τη χρήση του γιογιό.

Κάντε θετικές παρατηρήσεις βασισμένες σε γεγονότα, αλλά μην αφήνετε το παιδί σας να πιστεύει ότι επενδύετε συναισθηματικά στο αν χρησιμοποιεί ή όχι τη λεκάνη ή το γιογιό του, με επιτυχία.

7. Είσαι έτοιμο να βγάλεις την πάνα σου

Σημάδια που δείχνουν ότι το μικρό σας είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του.

  • Η πάνα του μένει στεγνή για ώρες.
  • Μπορεί να βγάζει την πάνα βρακάκι και να βάζει μια καθαρή μόνο του.
  • Ενδιαφέρεται για την τουαλέτα, πηγαινοέρχεται και θέλει να δοκιμάσει τη μεγάλη λεκάνη.
  • Σας λέει ότι είναι βρεγμένο ή βρώμικο και θέλει να το αλλάξετε.
  • Συνήθως χρησιμοποιεί το γιογιό και τη λεκάνη της τουαλέτας με επιτυχία.

8. Τα ρούχα σου είναι βρεγμένα πρέπει να τα αλλάξουμε

Ακόμη και αν το μικρό σας αποχωριστεί την πάνα του, κάποιες φορές θα υπάρξουν μικροατυχήματα. Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί μαζί του, τα ατυχήματα συμβαίνουν και θα πρέπει να τα περιμένετε. «Βλέπω ότι έβρεξες τα ρούχα σου. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα και να αλλάξουμε ρούχα!»

Ζητήστε από το μικρό σας να σας βοηθήσει με την καθαριότητα. Δώστε του μια πετσέτα να καθαρίσει το πάτωμα ή να αλλάξει τα ρούχα του.

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό μπορεί να φαίνεται τόσο τρομακτική, αλλά δεν είναι. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας ενθαρρύνοντας την ανεξαρτησία του, έχοντας πολλή υπομονή και χρησιμοποιώντας γλώσσα που θα το κάνει να νιώθει όμορφα και καθόλου άγχος.

με πληροφορίες από το το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved