Γιατί τα μωρά κοιτάζουν ψηλά;

Αν το μωρό σας κοιτάζει συχνά το ταβάνι δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Γιατί τα μωρά κοιτάζουν ψηλά;
Μωρό είναι ξαπλωμένο και κοιτάζει ψηλά. Bigstock

Εάν είστε νέα μαμά πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό κοιτάζει συχνά το ταβάνι κι όχι εσάς.

Μπορεί να σας ανησυχεί, ειδικά αν επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό.

moro-orasi.jpg

Mωράκι κοιτάζει ψηλά

Λόγοι που ένα παιδί κοιτάζει ψηλά

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μωρά εστιάζουν την προσοχή τους στην οροφή ή σε άλλη επιφάνεια του σπιτιού», λέει στο Romper η Tiffany Kimbrough, MD , παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων του Ρίτσμοντ. «Έλκονται από το φως καθώς η όραση των βρεφών δεν είναι πλήρως αναπτυγμένη αμέσως μετά τη γέννηση. Οι έντονες αντιθέσεις όπως το φως και το σκοτάδι προσελκύουν το βλέμμα τους. Εάν υπάρχει φως ή ανεμιστήρας στην οροφή είναι λογικό να τραβήξει την προσοχή του μωρού σας και να προκαλέσει ένα χαμόγελο ή οποιαδήποτε άλλη αντίδραση».

Και η Sanam Hafeez, νευροψυχολόγος στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζει φυσιολογική αυτή την αντίδραση των μωρών.

«Τα μωρά εισέρχονται σε έναν κόσμο γεμάτο φως, ήχο, κίνηση και ερεθίσματα. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται, απορροφά και επεξεργάζεται το νέο τους περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει ενώ τα μάτια τους αρχίζουν να συνηθίζουν το περιβάλλον και να εστιάζουν. Είναι απολύτως φυσιολογικό επομένως για ένα μωρό να κοιτάζει το ταβάνι, αρκεί να μην συντρέχουν άλλοι λόγοι οι οποίοι θα πρέπει να διερευνηθούν», τονίζει χαρακτηριστικά.

mwra-orasi.jpg

Συχνά τα μωρά εστιάζουν το βλέμμα τους στο ταβάνι

Μωρό κοιτάζει το ταβάνι – Πότε να ανησυχήσετε

Τα μωρά είναι συχνά ανάσκελα οπότε το να καρφώνουν τα μάτια τους στο ταβάνι κοιτάζοντας τον ανεμιστήρα, το φωτιστικό ακόμα και το χρώμα που κυριαρχεί, είναι απόλυτα φυσιολογικό γι΄αυτά.

«Ωστόσο αν ένα μωρό περίπου 12 έως 16 εβδομάδων συνεχίζει να κοιτάζει το ταβάνι χωρίς να είστε σε θέση να του αποσπάσετε την προσοχή, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, ενδέχεται να συμβαίνει κάτι άλλο», λέει η Hafeez.

«Δεδομένου ότι τα μωρά αναπτύσσονται και αλλάζουν, αυτό που είναι φυσιολογικό για ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για ένα παιδί 18 μηνών», λέει στο Romper η Δρ Mary Kohn, παιδίατρος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό για τα νεογέννητα να κοιτάζουν το ταβάνι όχι όμως και τόσο για τα μεγαλύτερα μωρά.

Οι γονείς που αναζητούν πληροφορίες στον… Δρ. Google καλό είναι απευθύνονται στον παιδίατρό τους ο οποίος μετά από ενδελεχή εξέταση του μωρού θα πει αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ή όχι.

Με πληροφορίες από το romper.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved