Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά ένα παιδί

Χωρίς ρουτίνα, το παιδί θα αισθάνεται jet lag χωρίς καν να ταξιδεύει.

Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά ένα παιδί
Bigstock

Κάποιες φορές ο βραδινός ύπνος του παιδιού είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους γονείς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι παρατούν τις προσπάθειες αφήνοντας το μικρό τους να κοιμηθεί ο,τι ώρα θέλει. Ωστόσο υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να κερδίσει ένα παιδί από μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και ένα μεγάλο μειονέκτημα αφήνοντάς το να κοιμηθεί όποτε θέλει.

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τις συνήθειες 10.000 παιδιών μεταξύ 3 και 7 ετών πριν τον ύπνο και διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μη τακτικές ώρες ύπνου είχαν περισσότερες δυσκολίες συμπεριφοράς από εκείνα που ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2013 στο Pediatrics και ανακάλυψε ότι περίπου το 20% των γονιών είπαν ότι το τριών ετών παιδί τους δεν είχε σταθερή ώρα ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν σταθερή ώρα ύπνου σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε πράγματα όπως η δυστυχία, η αδιαφορία και οι τσακωμοί. Αυτές οι βαθμολογίες προήλθαν όχι μόνο από τις απαντήσεις που έδωσαν γονείς, αλλά και από δασκάλους παιδιών σχολικής ηλικίας, οι οποίοι βαθμολόγησαν τη συμπεριφορά των παιδιών που δεν είχαν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, ως πιο προβληματική.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Yvonne Kelly, το να βάζεις τα παιδιά για ύπνο στις 8 τη μια βραδιά και στις 10 την επόμενη οδηγεί σε ένα είδος «κοινωνικού jet lag».

«Χωρίς να μπει σε αεροπλάνο, τα σωματικά συστήματα ενός παιδιού απορυθμίζονται», εξηγεί η Kelly σε ένα άρθρο του 2017 που έγραψε για το The Conversation.

Σε αυτό το άρθρο εξηγεί ότι η ομάδα της «βρήκε και κάτι θετικό: αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά φάνηκαν να είναι αναστρέψιμες».

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό ανά ηλικία

  • Νεογέννητο έως 3 μηνών: 15-17 ώρες
  • Νήπια από 1 έως 3 ετών: 9-11 ώρες το βράδυ + 1-2,5 ώρες τη μέρα
  • Παιδιά από 4 ετών και πάνω: 10-13 ώρες το βράδυ
  • Ενήλικοι από 18-65 ετών: 7-9 ώρες

Όταν τα παιδιά της έρευνας, άλλαξαν το πρόγραμμά τους και άρχισαν να ακολουθούν μια σταθερή ρουτίνα, οι μετρήσεις έδειξαν βελτίωση. «Αυτό δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά να βοηθήσεις ένα παιδί να μπει στο σωστό μονοπάτι. Και μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά», καταλήγει.

Σε μια άλλη έρευνα που ακολούθησε το 2017 οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ακανόνιστες ώρες ύπνου δεν επηρεάζουν απλά την συμπεριφορά του παιδιού αλλά αυξάνουν επίσης και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και πτώσης στη βαθμολογία των μαθηματικών. Οι σταθερές ώρες ύπνου από την άλλη, έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού, την υγεία και τη συμπεριφορά του.

Έτσι την επόμενη φορά που θα περάσει από το μυαλό σας το «Έλα μωρέ δεν βαριέσαι» αφήνοντάς το να κοιμηθεί ο,τι ώρα θέλει, θυμηθείτε να είστε αυστηροί με την ώρα ύπνου.

πηγή: Mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved