Αίμα στο μητρικό γάλα: Αίτια και πότε να ανησυχήσετε

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να δείτε αίμα στο μητρικό γάλα και τι να προσέξετε.

Αίμα στο μητρικό γάλα: Αίτια και πότε να ανησυχήσετε

Το χρώμα του μητρικού γάλακτος αλλάζει κατά τη διάρκεια της μέρας ακόμα και του θηλασμού. Γενικά, το χρώμα του μητρικού γάλακτος μπορεί να είναι λευκό, μπεζ ή κίτρινο. Τα ροφήματα και οι τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα μέσα στη μέρα μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του μητρικού γάλακτος.

Το αίμα στο μητρικό γάλα μπορεί να ακούγεται τρομακτικό και ανησυχητικό, δεν είναι όμως κάτι σπάνιο και οι λόγοι που μπορεί να δείτε αίμα στο μητρικό γάλα ποικίλουν.

Αίμα στο μητρικό γάλα – Αίτια

Πληγές στις θηλές

Ο τραυματισμός των θηλών είναι σύνηθες φαινόμενο ειδικά το πρώτο διάστημα του θηλασμού που ούτε η μητέρα, ούτε το βρέφος έχουν εξοικειωθεί με τον θηλασμό. Οι πληγές αυτές επουλώνονται σε διάστημα δύο – τριών εβδομάδων.

Για να μειώσετε τον ερεθισμό, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την κατάλληλη στάση θηλασμού. Θηλάζετε από το ένα στήθος κάθε φορά αποφύγετε να έχετε μαζεμένο πολύ γάλα στο στήθος. Επίσης, χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια και διατηρήστε την όλη περιοχή ενυδατωμένη.

Σπασμένα αγγεία

Οι πολύ λεπτές φλέβες ονομάζονται αγγεία και είναι πολύ ευαίσθητα σε τραυματισμούς. Μία κακή στάση στον θηλασμό ή η λάθος χρήση του θήλαστρου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και τα αγγεία αυτά να σπάσουν.

mastitida thilasmos

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού, αρκετά συνήθης στις θηλάζουσες μητέρες. Εμφανίζεται συνήθως τους τρεις πρώτους μήνες του θηλασμού και είναι ίσως η συνηθέστερη αιτία διακοπής του θηλασμού. Τα συμπτώματα της μαστίτιδας μπορεί να ποικίλουν, με πιο συνήθη να είναι τα εξής: ερεθισμός και ξηρότητα στο δέρμα του στήθους και στη θηλή, κόπωση, πόνος στο στήθος, πυρετός, ρίγη και απόστημα.

Ενδοπορικό θήλωμα μαστού

Το ενδοπορικό θήλωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που ξεκινά να μεγαλώνει μέσα σε έναν πόρο του μαστού. Το θήλωμα αυτό μπορεί να αιμορραγήσει κάποιες φορές και έτσι να εμφανιστεί αίμα στο μητρικό γάλα.

Καρκίνος του μαστού

Σε σπάνιες περιπτώσεις το αίμα στο μητρικό γάλα μπορεί να είναι σύμπτωμα το καρκίνου του μαστού.

thilasmos aima

Είναι το ροζ μητρικό γάλα ένδειξη αιμορραγίας;

Το μητρικό γάλα μπορεί να γίνει ροζ εάν το βακτήριο Serratia marcescens μολύνει τη μητέρα. Οι μολύνσεις αυτών των βακτηρίων είναι σπάνιες, αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για το μωρό. Στη μητέρα χορηγείται αντιβίωση και μόλις το τεστ βγει αρνητικό σε αυτό το βακτήριο, τότε μπορεί να συνεχιστεί ο θηλασμός.

Γενικά, η αιμορραγία που έχει ως αποτέλεσμα να δείτε αίμα στο μητρικό γάλα διαρκεί μερικές μέρες στις περισσότερες περιπτώσεις. Επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν η αιμορραγία επιμένει για εβδομάδες ή εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός, ο έντονος πόνος και τα εξογκώματα στο στήθος.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved