Διάρροια στον θηλασμό: Αίτια και πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Αντιμετωπίστε τη διάρροια με φυσικούς τρόπους - Συμβουλές για θηλάζουσες μητέρες

Διάρροια στον θηλασμό: Αίτια και πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Η διάρροια την περίοδο του θηλασμού μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Η ήπια διάρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους, ενώ για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διάρροια την περίοδο του θηλασμού - Αιτίες

Η διάρροια την περίοδο του θηλασμού μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις ή και χρόνιες παθήσεις. Οι πιο συχνές αιτίες της οξείας διάρροιας είναι:

  • Γαστρεντερίτιδα
  • Τροφικές αλλεργίες
  • Βακτηριακή γαστρεντερίτιδα
  • Χορήγηση αντιβιοτικών
  • Δυσανεξία στην λακτόζη
  • Κατανάλωση συγκεκριμένων γλυκαντικών όπως είναι η σορβιτόλη

Διαταραχές που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί επίσης να προκαλέσουν χρόνια διάρροια. Κάποιες τέτοιες διαταραχές είναι:

  • Κοιλιοκάκη
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Μικροσκοπική κολίτιδα
  • Ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn
  • Παγκρεατική ανεπάρκεια

Οι παθήσεις που σχετίζονται με τη χρόνια διάρροια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και με τη βοήθεια ειδικών.

thilasmos kai diarroia 1

Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάρροια με φυσικούς τρόπους

Η διάρροια που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο πυρετός ή το αίμα στα κόπρανα, χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης. Η ήπια διάρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο σπίτι με φυσικούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα:

Πίνετε άφθονο νερό

Πίνετε νερό και άλλα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η διάρροια προκαλεί απώλεια υγρών από το σώμα και οι θηλάζουσες μητέρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν αφυδάτωση καθώς τα υγρά είναι απαραίτητα και για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Αποφύγετε επίσης τον καφέ, τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς η καφεΐνη επιδεινώνει τη διάρροια.

Καταναλώστε προβιοτικά

Τα προβιοτικά περιέχουν συγκεκριμένους μικροοργανισμούς που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενισχύουν την υγεία του εντέρου και καταπολεμούν τα βακτήρια που έχουν προκαλούν τη διάρροια. Προβιοτικά περιέχουν το γιαούρτι και το κεφίρ, ενώ το γάλα συστήνεται να αποφεύγεται σε περιστατικά διάρροιας

Πιείτε χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι γνωστό για την καταπραϋντική δράση του και τα ευεργετικά οφέλη για το πεπτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων είναι και η ανακούφιση που προσφέρει από τα συμπτώματα της διάρροιας.

Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές

Αποφύγετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες καθώς ενδέχεται να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διάρροιας. Τέτοια τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι τροφές ολικής άλεσης, τα πικάντικα φαγητά, τα τηγανητά και τα φαγητά γενικά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved