Το μωρό σας βγάζει δοντάκια; Να πώς θα το ανακουφίσετε

  • Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;
  • Είναι πράγματι πόνος από δόντια;
  • Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου όταν βγάζει δοντάκια;
Το μωρό σας βγάζει δοντάκια; Να πώς θα το ανακουφίσετε
Photo by Nihal Karkala on Unsplash

Όταν τα μωρά βγάζουν δόντια, υποφέρει όλη η οικογένεια. Δεν είναι περίεργο: Ο πονόδοντος είναι ανυπόφορος ακόμα και για τον πιο γενναίο ενήλικα! Τα καλά νέα είναι ότι κάποια δόντια πονούν λιγότερα από άλλα, ανάλογα με το σημείο όπου βγαίνουν. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσετε έστω και προσωρινά το μωρό σας!

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.

Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας αργήσει ή βγάλει πιο νωρίς δοντάκια. Αν όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

moro vgazei dodia

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

Είναι πράγματι πόνος από δόντια;

Μην υποθέσετε ότι το μωρό σας κλαίει εξαιτίας των δοντιών, αν δεν έχετε πρώτα αποκλείσει άλλα ενδεχόμενα. Μήπως πεινά; Μήπως πρέπει να αλλάξει πάνα; Μήπως είναι άρρωστοι;

Ο πόνος από τα δόντια συνήθως ξεκινά δύο με πέντε ημέρες πριν εμφανιστεί το δόντι και περνά όταν το δόντι πλέον «σκάσει» και σχίσει το ούλο. Αν, λοιπόν, το μωρό σας συνεχίσει να παραπονιέται ακόμα και μετά την εμφάνιση του δοντιού, μπορεί να ενοχλείται από κάτι άλλο.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το μωρό μου όταν βγάζει δοντάκια;

Συνήθως όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια υπάρχει μία γκρίνια και ανησυχία, μεγάλη ποσότητα σάλιου, ενώ τα ούλα είναι κόκκινα και διογκωμένα.

Ίσως παρουσιάσει ανησυχία στον ύπνο ή αλλαγή στις συνήθειες διατροφής. Γενικά όμως τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια.

Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, που δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.

Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια πού είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό.

Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει.

Μην προμηθευτείτε ειδικές αλοιφές και κρέμες για να ανακουφίσετε το μωρό σας. Το να βγάζει το μωράκι σας δοντάκια είναι μια φυσιολογική διαδικασία και η ανακούφιση του μωρού πρέπει να γίνει απλά χωρίς καμία φαρμακευτική παρέμβαση.

Αποσπάστε την προσοχή του! Όταν το μωρό δεν έχει με κάτι να ασχοληθεί, θα επικεντρωθεί στον πόνο του και θα ενοχλείται ακόμα περισσότερο. Προσπαθήστε, λοιπόν, τις στιγμές εκείνες να το απασχολείτε με κάποιο παιχνίδι για να ξεχνιέται!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved