Πονάνε τα δοντάκια του μωρού - Τι μπορώ να κάνω;

Τρόποι ανακούφισης της οδοντοφυΐας των μωρών
Πονάνε τα δοντάκια του μωρού - Τι μπορώ να κάνω;

Πότε ξεκινούν να εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια;

Όταν το μωρό φτάσει σε ηλικία περίπου 3 μηνών, ξεκινά η έκφυση της οδοντοφυΐας, που παρά το γεγονός πως αποτελεί μία φυσική διαδικασία, μπορεί να συνοδεύεται με πόνο και ενόχληση, αρκετά έντονη κάποιες φορές.

Είναι φυσιολογικά τα πολλά σαλάκια;

Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται συνήθως είναι οι δύο κάτω μέσοι τομείς και συχνά το παιδί έχει αυξημένη σιελόρροια. Έτσι, οι γονείς αρκετές φορές αναζητούν τρόπους για να ανακουφίσουν το μωρό τους και να περιορίσουν όσο γίνεται την ενόχληση και την ταραχή που νιώθει. Με μία μαλακή πετσέτα συνίσταται να σκουπίζουν τα σάλια από το πρόσωπο του παιδιού, καθώς η συνεχής παρουσία τους μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιου εξανθήματος.

Επειδή η περίοδος αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευερεθιστότητα, δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως το μωρό έχει ανάγκη παρηγοριάς, την οποία μπορούν απλόχερα να προσφέρουν μέσω της αγκαλιάς τους αλλά και μέσω του μητρικού θηλασμού.Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τα βρέφη μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον μητρικό θηλασμό για παρηγοριά και ανακούφιση.

dontia odontofiia moron 1

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τον πόνο και της ευερεθιστότητα

Οι γονείς μπορούν επίσης να κάνουν ένα ήπιο μασάζ των ούλων, με το δάχτυλο τους και εφόσον έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους, ώστε να ανακουφίσει το μωρό και να του προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία για λίγο. Επιπλέον, τα κατάλληλα σχεδιασμένα για αυτήν την ηλικία μασητικά παιχνίδια, όπως οι κρίκοι οδοντοφυϊας, κατασκευασμένα από φιλικά προς το μωρό υλικά, μπορούν να του προσφέρουν ανακούφιση σε συνδυασμό με χαλάρωση. Σε κάθε περίπτωση τα μασητικά παιχνίδια δεν θα πρέπει να περιέχουν υγρό μέσα τους ή μικρά κομμάτια και εξαρτήματα που μπορούν να αποκοπούν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της κατάποσης.

Μία καλή λύση είναι να τοποθετούν οι γονείς για μικρό χρονικό διάστημα τα παιχνίδια στο ψυγείο, ώστε μόλις τα δώσουν στο παιδί να του προσφέρουν και μία αίσθηση δροσιάς, ενώ κι ένα δροσερό κουτάλι επίσης μπορεί να τα ανακουφίσει. Ταυτόχρονα, υπάρχουν στο εμπόριο κατάλληλα σχεδιασμένα gel οδοντοφυϊας τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν το μωρό. Μία λύση αποτελεί πάντα και ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο, που θα βοηθήσει το μωρό να διώξει την προσοχή του από τον πόνο και τις ενοχλήσεις.

Οι γονείς μόνο εφόσον ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, μπορούν να χορηγήσουν παυσίπονο ώστε να ανακουφίσουν το μωρό από τον έντονο πόνο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved