Γιατί τα μικρά παιδιά τρίζουν τα δόντια τους;

Βρουξισμός ή τρίξιμο των δοντιών: Πώς αντιμετωπίζεται στα μικρά παιδιά;

Γιατί τα μικρά παιδιά τρίζουν τα δόντια τους;

Το τρίξιμο των δοντιών ή ο βρουξισμός, μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια της ζωής ενός παιδιού.

Σύμφωνα με το Υγειονομικό Σύστημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα παιδιά αρχίζουν να τρίζουν τα δόντια τους από την ηλικία περίπου των 6 μηνών ή αργότερα όταν βγάζουν τα πρώτα δόντια. Επίσης, αρκετοί γονείς αναφέρουν ότι το παιδί τους ξεκινά το τρίξιμο στην ηλικία των 5 ετών ,την περίοδο δηλαδή που τα δόντια αντικαθίστανται από τα μόνιμα.

Ενώ τα περισσότερα νήπια ξεπερνούν αυτή τη συνήθεια, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε πρόσθετες θεραπείες για την προστασία των δοντιών του παιδιού σας.

Γιατί τα νήπια τρίζουν τα δόντια τους;

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Nemours, εκτιμάται ότι 2- 3 στα 10 παιδιά θα τρίξουν ή θα σφίξουν τα δόντια τους. Το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει συχνότερα ενώ το παιδί σας κοιμάται, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε να το κάνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι οδοντίατροι δεν γνωρίζουν πάντα τους λόγους για τους οποίους ένα μικρό παιδί θα τρίξει τα δόντια του. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

  • Τα δόντια του παιδιού σας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα.
  • Το μικρό παιδί σας χρησιμοποιεί το τρίξιμο ως τρόπο ανακούφισης του πόνου, από πονεμένο αυτί ή δυσφορία λόγω οδοντοφυΐας.
  • Στα μεγαλύτερα παιδιά, το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή γενικότερου στρες.
triximo dodion paidiou1

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του βρουξισμού;

Ως επί το πλείστον, το τρίξιμο των δοντιών δεν θεωρείται επιβλαβής συνήθεια. Ωστόσο, το τρίξιμο ενδέχεται να προκαλέσει πόνο στο σαγόνι. Ενώ το μωρό σας μπορεί να μην είναι σε θέση να σας πει ότι αυτή είναι η ακριβής αιτία της δυσφορίας του, το συχνό τρίψιμο της γνάθου μπορεί να είναι μια ένδειξη.

Πότε πρέπει το παιδί μου να δει γιατρό ή οδοντίατρο;

Εάν ακούτε το παιδί σας να τρίζει τα δόντια του τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ίσως πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο, ο οποίος θα ελέγξει τα δόντια για σημάδια φθοράς και για την ευθυγράμμιση των δοντιών.

triximo dodion paidiou2

Ποιες είναι οι θεραπείες για το τρίξιμο των δοντιών;

Η τυπική θεραπεία για το τρίξιμο των δοντιών μικρών παιδιών δεν είναι καθόλου θεραπεία. Εάν υποψιάζεστε ότι το άγχος είναι μια πιθανή αιτία, μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα με το παιδί σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ειδικού χρόνου χαλάρωσης ή χρόνου ανάγνωσης πριν από τον ύπνο ώστε να ηρεμήσει και να πάει ήρεμο για ύπνο.

Σε μεγαλύτερα παιδιά, το τρίξιμο των δοντιών που προκαλεί σημαντικό πόνο ή δυσκαμψία των δοντιών αντιμετωπίζεται συχνά με λεπτά προστατευτικά , που είναι εύκαμπτα κομμάτια πλαστικού τα οποία γλιστρούν πάνω από τα άνω ούλα για να προστατεύσουν τα δόντια από φθορές. Αυτά τα προστατευτικά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στα νήπια καθώς τα δόντια τους αλλάζουν και δεν εφάπτονται σωστά.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved