To tip της μαμάς: Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου

Πρέπει να βάζουμε τα αβγά στο ψυγείο ή όχι; 

To tip της μαμάς: Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου
Bigstock

Θα έχετε παρατηρήσει ότι στη χώρα μας τα αβγά πωλούνται εκτός ψυγείου - με εξαίρεση ίσως ορισμένα παντοπωλεία - ενώ οι περισσότεροι από εμάς τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Επίσης, στην Αμερική σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα αβγά πωλούνται πάντα στο ψυγείο και ποτέ εκτός.

Woman Cracking An Egg Into A Bowl For Cooking Or Baking Purposes. The Image Highlights Joy Of Homema

Αβγά στο ψυγείο ή εκτός;

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί θεωρείται ασφαλές να καταναλώνονται τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου σε ορισμένα μέρη του κόσμου και σε άλλα όχι; Η απάντηση έχει να κάνει με την σαλμονέλα και τον τρόπο πρόληψης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα αβγά πλένονται και απολυμαίνονται πριν φτάσουν στον καταναλωτή προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα. Η διαδικασία πλύσης αφαιρεί τους ρύπους αλλά παράλληλα και τη φυσική επικάλυψη του αβγού, αφήνοντας το κέλυφος πορώδες και πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Η συντήρησή του σε θερμοκρασία κάτω των 4o C σταματά την ανάπτυξη του βακτηρίου εξ ου και αποθηκεύονται αμέσως στο ψυγείο των σούπερ μάρκετ.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως και στην Ευρώπη, οι αρχές προσεγγίζουν την απειλή της σαλμονέλας αρκετά διαφορετικά. Συγκεκριμένα, οι κότες εμβολιάζονται κατά της σαλμονέλας κι έτσι δεν απαιτείται πλύσιμο ή απολύμανση των αβγών. Επειδή η προστατευτική επικάλυψη παραμένει στα αβγά, οι αρχές πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να πωλούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο, η Marianne Gravely, αρμόδια για θέματα ασφάλειας των τροφίμων στο USDA εδώ και 27 χρόνια, εξηγεί πώς «τα αβγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν ένα αβγό με κέλυφος είναι απαλλαγμένο από παθογόνα βακτήρια. Τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης δεν επηρεάζουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση ενός τροφίμου. Δεν μπορείς να καταλάβεις αν ένα κοτόπουλο έχει μολυνθεί από σαλμονέλα, επομένως οποιοδήποτε αβγό, είτε προέρχεται από παντοπωλείο, αγορά αγροτών ή από κότες της αυλής του γείτονά σου, μπορεί να περιέχει σαλμονέλα».

sfixto-vrasto-avgo-mora-pos-tha-to-fane.jpg

Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά;

Τα αβγά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Εφόσον είναι σε άρτια κατάσταση μπορούν να διατηρηθούν από τρεις έως πέντε εβδομάδες εντός ψυγείου.

  • Αν τα αφήσετε για μερικές ημέρες εκτός, επιλέξτε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Αποφύγετε να βάζετε τα αβγά στην πόρτα του ψυγείου καθώς η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή.
  • Επίσης, μην αφαιρείτε τα αβγά από τη συσκευασία τους και δώστε προσοχή στην ημερομηνία συσκευασίας, την ημερομηνία προτεινόμενης κατανάλωσης και την ημερομηνία λήξης.
  • Να σπάτε το αβγό πρώτα σε ένα καθαρό πιάτο πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν έχει χαλάσει θα το καταλάβετε αμέσως από την έντονη και δυσάρεστη οσμή.

Με πληροφορίες από τον eggsafety.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved