To tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα μάρμαρα στο σπίτι

Τι είδους καθαριστικά πρέπει να χρησιμοποιείτε για τα μάρμαρα.

To tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα μάρμαρα στο σπίτι
Bigstock

Το μάρμαρο είναι πορώδες και ευαίσθητο σε λεκέδες.

Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά που χρησιμοποιείτε για να το καθαρίσετε και να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Καθαρισμός μαρμάρου με παρκετέζα

Χρησιμοποιήστε μια μαλακή παρκετέζα για να απομακρύνετε τη σκόνη από τις μαρμάρινες επιφάνειες και φροντίστε να την καθαρίζετε μεταξύ των χρήσεων. Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας γιατί οι τροχοί της μπορούν εύκολα να χαράξουν το πάτωμα.

Καθαρισμός μαρμάρου με υγρό απορρυπαντικό

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε όξινο καθαριστικό σε μαρμάρινα δάπεδα καθώς η χλωρίνη, το ξίδι και το λεμόνι αφήνουν λευκά σημάδια που μοιάζουν με λεκέδες νερού.

Το μόνο που θα χρειαστείτε για τον καθαρισμό των μαρμάρων είναι νερό και μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων με ουδέτερο pH. Στύψτε καλά την σφουγγαρίστρα γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα μείνουν λεκέδες στην μαρμάρινη επιφάνεια. Για να είναι καθαρά τα μάρμαρα του σπιτιού μετά το σφουγγάρισμα, περάστε το πάτωμα με ένα μαλακό πανί ή χρησιμοποιήστε στεγνή σφουγγαρίστρα.

lekedes-se-marmaro.jpg

Αφαίρεση λεκέδων από μάρμαρο

Το μάρμαρο είναι ένας πορώδης λίθος και ευάλωτος σε λεκέδες. Αυτό σημαίνει ότι αν χυθεί κάτι πάνω, καλό είναι να το σκουπίσετε αμέσως. Ωστόσο, αν δεν προλάβετε κι έχει σχηματιστεί ήδη λεκές, καθαρίστε τον με ένα διάλυμα 12% υπεροξειδίου του υδρογόνου και μερικές σταγόνες αμμωνίας.

Αφαίρεση σημαδιών χάραξης σε μάρμαρο

Τα σημάδια χάραξης είναι θαμπά σημεία που προκαλούνται από οξέα που «τρώνε» την επιφάνεια της πέτρας. Για να επιδιορθώσετε ένα σημάδι χάραξης, βρέξτε την επιφάνεια με καθαρό νερό και πασπαλίστε με γυαλιστική σκόνη. Στη συνέχεια, με ένα υγρό πανί, τρίψτε τη σκόνη πάνω στο μάρμαρο με κυκλικές κινήσεις μέχρι να εξαφανιστεί το σημάδι ή να μην είναι τόσο έντονο.

Με πληροφορίες από το familyhandyman.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved