Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σωστά τις βούρτσες των μαλλιών

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε τις βούρτσες των μαλλιών.

Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σωστά τις βούρτσες των μαλλιών
Bigstock

Οι βούρτσες μαλλιών λόγω της καθημερινής χρήσης τους χρειάζονται τακτικό καθάρισμα αλλά και απολύμανση.

Δεν είναι μόνο οι τρίχες που συσσωρεύονται κι είναι σχετικά εύκολο να αφαιρέσετε, όσο τα έλαια από προϊόντα που χρησιμοποιείτε, τα σωματίδια σκόνης, τα βακτήρια.

«Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που πρέπει να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας είναι η καλή υγιεινή. Ο τακτικός καθαρισμός βοηθά στην αποφυγή βακτηρίων ή άλλων οργανισμών που μπορούν να αναπτυχθούν στη βούρτσα σας και να μεταφερθούν στα μαλλιά σας», εξηγεί η Anne Maza, ιδιοκτήτρια εταιρείας συσκευών περιποίησης μαλλιών.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Snehal Amin, MD Χειρούργος στο MDCS Dermatology τονίζει ότι «μικρόβια που “δημιουργούν” ένα σπίτι στη βούρτσα μαλλιών οδηγούν σε μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής. Για παράδειγμα, η tinea capitis είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής που συνήθως μεταδίδεται από μολυσμένες βούρτσες μαλλιών και χτένες».

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ψώρα και βακτηριακές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και να εκδηλωθούν ως κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτές οι καταστάσεις είναι μεταδοτικές και εξαπλώνονται μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται βούρτσες μαλλιών και χτένες.

ginger-mallia.jpg

Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τις βούρτσες μαλλιών

Ο καθαρισμός μιας βούρτσας μαλλιών ή χτένας εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον τύπο τους. Οι βούρτσες με συνθετικές (πλαστικές) τρίχες και λαβές είναι οι πιο εύκολες στο καθάρισμα ενώ οι βούρτσες με φυσική τρίχα ή με ξύλινη λαβή, απαιτούν περισσότερη προσοχή.

Αφαιρέστε τις τρίχες

Με μια χτένα αφαιρέστε όσο καλύτερα μπορείτε όλες τις τρίχες από τις βούρτσες.

Μουλιάστε τις βούρτσες

Γεμίστε ένα μικρό μπολ με χλιαρό νερό , προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων , δημιουργήστε αφρό και μουλιάστε τις βούρτσες για 10 Χρησιμοποιήστε μια καθαρή οδοντόβουρτσα για να τρίψετε ανάμεσα στις σειρές των τριχών και γύρω από τη λαβή.

mallia-talaiporimena.jpg

Χρησιμοποιείστε μαγειρική σόδα

Εάν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση βρωμιάς, βουτήξτε την υγρή οδοντόβουρτσα σε λίγη στεγνή μαγειρική σόδα και συνεχίστε το τρίψιμο. Ξεπλύντε καλά με χλιαρό νερό τοποθετήστε τις σε μια πετσέτα με τις τρίχες προς τα κάτω να στεγνώσουν.

Πώς να απολυμάνετε τις βούρτσες

Αναμείξτε ίσα μέρη λευκού ξιδιού και νερού ( περίπου μισή κούπα). Βουτήξτε τις βούρτσες στο διάλυμα, αφήστε τις για μερικά λεπτά και στη συνέχεια , αφού τις ξεπλύνετε και τις τινάξετε, τοποθετήστε τις σε μια πετσέτα, με τις τρίχες προς τα κάτω, για να στεγνώσουν στον αέρα.

Οι βούρτσες μαλλιών με ξύλινη λαβή δεν πρέπει να μουλιάσουν στο νερό, καθώς μπορεί να προκαλέσει φθορά της βούρτσας και χαλάρωση των τριχών.

Χρησιμοποιείστε οδοντόβουρτσα που έχετε βρέξει με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό για να τις καθαρίσετε. Μπορείτε επίσης, αφού απομακρύνετε τις τρίχες να τις ψεκάσετε με ένα απολυμαντικό σπρέι.

Με πληροφορίες από το realsimple.com, instyle.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved