Το tip της μαμάς: Πώς συντηρούνται σωστά τα κολοκυθάκια στο ψυγείο

Τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε κατά τη συντήρησή τους.  

Το tip της μαμάς: Πώς συντηρούνται σωστά τα κολοκυθάκια στο ψυγείο
Τα κολοκυθάκια, αν δεν συντηρηθούν σωστά, αλλοιώνονται γρήγορα. Bigstock

Τα κολοκυθάκια μπορεί να είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο στο σούπερ μάρκετ αλλά το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή τους.

Μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: στον ατμό, στο γκριλ, στον φούρνο, στην κατσαρόλα και είναι έτοιμα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, έχουν ελάχιστες θερμίδες γι΄αυτό και περιλαμβάνονται σε πολλές δίαιτες.

Πώς να αποθηκεύσετε τα κολοκυθάκια στο ψυγείο

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα λαχανικά, έτσι και τα κολοκυθάκια, αν δεν συντηρηθούν σωστά, αλλοιώνονται γρήγορα.

  • Αναζητήστε κολοκυθάκια που είναι σφιχτά, με λεία, λαμπερή πράσινη επιδερμίδα. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε μικρά έως μεσαία κολοκυθάκια που έχουν κοτσάνι.
  • Μην πλένετε τα κολοκυθάκια (μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε).
  • Ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσετε φρέσκα τα κολοκυθάκια είναι να παραμείνουν όσο το δυνατόν στεγνά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τα πλένετε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Ιδανικά, σκουπίστε τα με μια πετσέτα μέχρι να απορροφηθεί τυχόν υγρασία πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
kolokithakia-diatrofi-ofeli-sta-mora-kai-paidia-4.jpg

Φυλάξτε τα φρέσκα κολοκυθάκια στο ψυγείο

Αν αποθηκευτούν σωστά, τα κολοκυθάκια θα διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα. Τοποθετήστε τα κατά προτίμηση στο συρτάρι του ψυγείου όπου η υγρασία διατηρείται στο ελάχιστο. Μόλις διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να μαλακώνουν ή να ζαρώνουν, μαγειρέψτε τα.

Αφήστε τα κολοκυθάκια να αναπνέουν

Ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος για να διατηρούνται φρέσκα τα κολοκυθάκια. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κολοκυθάκια είτε σε πλαστική είτε σε χάρτινη σακούλα, αλλά βεβαιωθείτε ότι το ένα άκρο είναι ανοιχτό για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας. Εναλλακτικά, ανοίξτε μερικές τρύπες στην πλαστική σακούλα για να μπαίνει και να βγαίνει ο αέρας.

Επίσης, μπορείτε να τυλίξετε ένα- ένα τα κολοκυθάκια με χαρτί για να τα προφυλάξετε από την υγρασία.

Πώς να καταψύξετε τα κολοκυθάκια

Εάν έχετε αρκετά κολοκυθάκια, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη: Πλύντε τα και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια ζεματίστε τα σε βραστό νερό μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα για 1 έως 2 λεπτά. Στραγγίζετε, τα βάζετε σε πάγο να κρυώσουν και τα στραγγίζετε ξανά. Στεγνώστε τα κολοκυθάκια και τοποθετήστε τα σε σακούλες κατάψυξης, πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να βγει ο αέρας. Διατηρούνται στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Για ευκολία, καταψύξτε τα κολοκυθάκια σε ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε και φροντίστε να βάλετε ετικέτα και ημερομηνία στη σακούλα του καταψύκτη.

Με πληροφορίες από το eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved