Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν καθαρίζετε έναν λεκέ από το χαλί

Πώς να αφαιρέσετε σωστά τους λεκέδες από το χαλί. 

Tips για μαμάδες: Το λάθος που κάνετε όταν καθαρίζετε έναν λεκέ από το χαλί

Γυναίκα κάθεται στο πάτωμα και καθαρίζει το χαλί με βούρτσα.

Bigstock

Οι λεκέδες στο χαλί είναι συνηθισμένοι ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

Η καλύτερη λύση είναι να τους αφαιρέσετε άμεσα καθαρίζοντας τοπικά με φυσικά υλικά και ένα καθαρό πανί ή σφουγγάρι.

Ακόμα κι αν ετοιμάζεστε να σηκώσετε τα χαλιά και να τα δώσετε για καθαρισμό, φροντίστε, αν υπάρχουν λεκέδες, να τους απομακρύνετε ώστε όταν τα στρώσετε ξανά του χρόνου να είναι πεντακάθαρα.

lekedes-xalia.jpg

Γυναίκα τρίβει το χαλί με σφουγγάρι.

Bigstock

Το λάθος που κάνετε όταν καθαρίζετε έναν λεκέ στο χαλί

Οι περισσότεροι μόλις πέσει κάτι στο χαλί σπεύδουν να τρίψουν τον λεκέ με ένα σφουγγάρι ή πανί θεωρώντας ότι τον καθαρίζουν. Στην πραγματικότητα όμως, με το τρίψιμο ο λεκές – και ειδικά αν είναι σάλτσας ή κρασιού – απορροφάται περισσότερο στις ίνες του χαλιού και παράλληλα εξαπλώνεται.

Το μυστικό είναι να ταμπονάρετε τον λεκέ με ένα πανί μικροϊνών ή με ένα απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, να ψεκάζετε το καθαριστικό σε σφουγγάρι και να τρίβετε με κυκλικές κινήσεις τον λεκέ μέχρι να φύγει.Τέλος φροντίστε να τον καθαρίζετε με ένα βρεγμένο αλλά καλά στημένο πανί ( ή σφουγγάρι).

Πώς να αφαιρέσετε παλιούς λεκέδες από χαλιά

Αν δεν ξέρετε από τι αποτελείται ο λεκές, δημιουργήστε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες νερού και ξιδιού και λίγο σαπούνι πιάτων. Στη συνέχεια, πασπαλίστε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας στον λεκέ και ψεκάστε το μείγμα πάνω της. Περιμένετε να στεγνώσει και μετά σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα. Εάν δεν καθαρίσει με την πρώτη, επαναλάβετε ξανά.

lekes-apo-sokolata.jpg

Γίνεται προσπαθεί να καθαρίσει το χαλί.

Πόσο μπορώ να αφήσω το ξίδι ή τη μαγειρική σόδα στο χαλί;

Αφήστε το ξίδι να στεγνώσει εντελώς πριν το καθαρίσετε και τη μαγειρική σόδα για τουλάχιστον 12-24 ώρες. Αν αφαιρέσετε και τα δύο υλικά πολύ γρήγορα, δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφρός ξυρίσματος

Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να αφαιρέσετε ορισμένους λεκέδες είναι και ο αφρός ξυρίσματος. Απλώστε μια ποσότητα αφρού στον λεκέ και αφήστε τον να δράσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε απαλά με ένα καθαρό πανί.

Αν χρησιμοποιείτε καθαριστικά λεκέδων και το χαλί σας έχει ζωηρά χρώματα, δοκιμάστε τα πρώτα σε ένα δυσδιάκριτο σημείο για την αποφυγή αποχρωματισμού.

Με πληροφορίες από το bhg.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved