Tips για μαμάδες: Οι πιο συνηθισμένοι λεκέδες στα χαλιά και πώς να τους εξαφανίσετε

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για πεντακάθαρα χαλιά και τι να κάνετε ανάλογα με τον κάθε λεκέ.

Tips για μαμάδες: Οι πιο συνηθισμένοι λεκέδες στα χαλιά και πώς να τους εξαφανίσετε
Bigstock

Τα χαλιά προσδίδουν στον χώρο ζεστασιά και κάνουν τη διακόσμηση πιο χουχουλιάρικη και cozy. Τα ατυχήματα βέβαια, και δη σε ένα σπίτι με παιδιά, είναι αναπόφευκτα. Τι μπορείτε να κάνετε γενικά αλλά και τι να προσέξετε ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε λεκέ; Ιδού.

Πώς να εξαφανίσετε τους λεκέδες από τα χαλιά

Βήμα 1: Καθαρίσετε τον λεκέ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Είτε έχει πέσει σάλτσα, είτε έχει χυθεί καφές απομακρύνεται την ποσότητα που δεν έχει «ποτίσει» ακόμα στο χαλί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να αποτρέψετε την περαιτέρω εξάπλωση.

Βήμα 2: Φτιάξτε ένα σπιτικό καθαριστικό για χαλιά και χρησιμοποιήστε το επί τόπου

Σε ένα δοχείο ψεκασμού βάλτε ζεστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ¼ κουταλάκι του γλυκού ξύδι. Ανακινήστε και ψεκάστε με αυτό τον λεκέ και αφήστε το διάλυμα να δράσει για 10 περίπου λεπτά.

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε ένα λευκό, καθαρό και απορροφητικό πανί για να σκουπίσετε τον λεκέ από έξω προς τα μέσα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Με ένα άλλο πανί και λίγο νερό, τρίψτε ξανά την περιοχή και αφήστε το χαλί να στεγνώσει. Για να στεγνώσει πιο γρήγορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί κουζίνας.

xalia-kathariosmos.jpg

Τι να προσέξετε ανάλογα με τον κάθε λεκέ

Λεκές από αίμα: Αντί για ζεστό, χρησιμοποιήστε κρύο νερό ή ρόφημα σόδας.

Λεκές από κερί: Για να αφαιρέσετε το κερί από το χαλί, τρίψτε μια παγοκύστη πάνω στο λεκέ μέχρι το κερί να σκληρύνει. Σπάστε το απαλά με ένα μαχαίρι και, στη συνέχεια, σκουπίστε τα κομμάτια με ηλεκτρική σκούπα. Καθαρίστε το σημείο χρησιμοποιώντας το σπιτικό καθαριστικό για χαλιά ή ένα λευκό πανί εμποτισμένο με μικρή ποσότητα αλκοόλης.

Λεκές από σοκολάτα: Εάν η σοκολάτα έχει λιώσει τοποθετήστε μια παγοκύστη ή μία πλαστική σακούλα με παγάκια πάνω από το λεκέ για να σκληρύνει. Στη συνέχεια ξύστε την και σκουπίστε την περιοχή με την ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψετε τα κομμάτια. Έπειτα, αναμείξτε ¼ κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να εφαρμόσετε το διάλυμα στον λεκέ, δουλεύοντας από έξω προς τα μέσα. Αφήστε το διάλυμα να δράσει για τουλάχιστον πέντε λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε μέχρι να φύγει ο λεκές.

sokolata-gluko.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Tetiana Bykovets

Λεκές από καφέ ή τσάι: Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από καφέ ή τσάι από το χαλί ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας οξυζενέ με 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και ρίξτε μία μικρή ποσότητα από το διάλυμα πάνω στον λεκέ. Αφήστε το να δράσει για λίγα δευτερόλεπτα και τρίψτε το λεκέ με τα δάχτυλά σας. Ξεπλύνετε με νερό, σκουπίστε και επαναλάβετε μέχρι να αφαιρεθεί ο λεκές.

Λιπαροί λεκέδες: Πασπαλίστε τον λεκέ με μαγειρική σόδα και αφήστε την να δράσει για έξι ώρες. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια τρίψτε τον λεκέ με ένα πανί εμποτισμένο με οινόπνευμα.

Με πληροφορίες από bhg.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved