Tips για μαμάδες: Πόση ώρα μπορείτε να αφήσετε τις καθαρισμένες πατάτες στο νερό

Πώς να διατηρήσετε τις καθαρισμένες πατάτες.

Tips για μαμάδες: Πόση ώρα μπορείτε να αφήσετε τις καθαρισμένες πατάτες στο νερό

Οι πατάτες μαυρίζουν γρήγορα όταν είναι καθαρισμένες και εκτεθούν στον αέρα.

Η αλλαγή χρώματος προκαλείται από την χημική αντίδραση λόγω της έκθεσής τους στο οξυγόνο.

Η λύση είναι να καθαρίζετε τις πατάτες χωρίς να τις κόβετε και να τις βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό (θα πρέπει να τις σκεπάζει το νερό).

Όσο μεγαλύτερα είναι τα κομμάτια της πατάτας, τόσο περισσότερο μπορούν να διατηρηθούν στο νερό ενώ όσο πιο μικρά τόσο λιγότερο αντέχουν στο μούλιασμα.

Αν λοιπόν καθαρίσετε τις πατάτες από το βράδυ και θέλετε να τις μαγειρέψετε την επόμενη, είναι προτιμότερο να τις κόψετε σε κομμάτια λίγο πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του φαγητού.

Αν πάλι θέλετε να τηγανίσετε τις πατάτες, αποφύγετε να τις έχετε στο νερό ( ή στραγγίστε τις πολύ καλά) γιατί δεν γίνονται τραγανές.

patates.jpg

Τρόπος μαγειρέματος

Η καλύτερη επιλογή για να μαγειρέψετε τις πατάτες που έχει διατηρήσει σε νερό από το προηγούμενο βράδυ είναι να τις φτιάξετε πουρέ, ψητές ή στην κατσαρόλα ( γιαχνί, με φασολιάκια, αρακά, κ.ο.κ.)

Δεδομένου ότι οι πατάτες θα βράσουν ή θα ψηθούν όταν έρθει η ώρα να τις μαγειρέψετε το αποτέλεσμα της συνταγής δεν θα επηρεαστεί καθόλου.

Πόσο χρόνο διατηρούνται οι καθαρισμένες πατάτες

Καθαρίστε τις πατάτες και αφού τις πλύνετε βάλτε τις σε μπολ. Είναι καλύτερο να τις αφήσετε ολόκληρες αλλά μπορείτε να τις κόψετε σε κύβους όχι όμως σε λεπτές φέτες.

Γεμίστε ένα μπολ με δροσερό νερό, βυθίστε τις πατάτες και στη συνέχεια καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Φυλάξτε τις στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Πριν τις μαγειρέψετε, στραγγίστε τις καλά.

patata-xriseis-1.jpg

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας:

Όσο μεγαλύτερα είναι τα κομμάτια της πατάτας, τόσο περισσότερο θα αντέξουν στο νερό. Εάν έχετε κόψει τις πατάτες σε μικρά κομμάτια μην τα μουλιάζετε για περισσότερο από 12 ώρες.

Αποφύγετε να αφήνετε τις καθαρισμένες πατάτες στο νερό ( και πάντα στο ψυγείο) για περισσότερο από ένα 24ωρο. Κι αυτό γιατί οι πατάτες θα απορροφήσουν νερό, θα χάσουν αρκετό από το άμυλο και δεν θα είναι εξίσου νόστιμες.

Πηγή: allrecipes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved