Tips για μαμάδες: Διώξτε τη μυρωδιά της κλεισούρας από τα ντουλάπια με γάλα

Αν μυρίζουν κλεισούρα τα ντουλάπια, χρησιμοποιείστε γάλα. 

Tips για μαμάδες: Διώξτε τη μυρωδιά της κλεισούρας από τα ντουλάπια με γάλα
Bigstock

Αν τα ντουλάπια της κουζίνας σας μυρίζουν έντονη κλεισούρα, απαλλαγείτε από αυτήν με έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Γάλα για τη μυρωδιά στα ντουλάπια

Βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι. Κλείστε καλά το ντουλάπι και αφήστε το γάλα να κρυώσει. Όταν κρυώσει και ανοίξετε τα ντουλάπια θα διαπιστώσετε όλη η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί.

ntoulapia.jpg

Γιατί βοηθάει το γάλα

Το πτητικό συστατικό του γάλακτος ( που παράγονται από τη θέρμανσή του) μεταφέρονται σε όλο το ντουλάπι από κάτω προς τα πάνω, γι΄αυτό και πρέπει το γάλα να είναι στο κάτω – κάτω ράφι.

Οι αέριοι ρύποι της κλεισούρας απορροφώνται από το υγρό γάλα. Μάλιστα, όσο πιο ζεστό είναι το γάλα τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα απορρόφησης.

Τι να κάνετε για να μη μυρίζουν ντουλάπια

Τόσο στο σπίτι όσο και στο εξοχικό τα ντουλάπια της κουζίνας κάθε φορά που τα ανοίγετε μπορεί να μυρίζουν.

Καλό είναι να τα αδειάσετε κι αφού τα καθαρίσετε να τα αφήσετε για μερικές ώρες ανοιχτά.

Επίσης, το ξίδι και η μαγειρική σόδα είναι γνωστό ότι απορροφούν τις μυρωδιές. Αφήστε λοιπόν ένα μπολ με ξύδι σε κάθε ντουλάπι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή έως και μια μέρα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι δυσάρεστες οσμές.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα ( επίσης όλο το βράδυ).

Το έλαιο λεβάντας ή άλλα αιθέρια έλαια με το άρωμα της επιλογής σας θα κάνει τα ντουλάπια να μοσχοβολάνε.

Άλλη μια έξυπνη επιλογή είναι ένα μπολ με κόκκους καφέ οι οποίοι θα απορροφήσουν τις οσμές σκορπίζοντας το χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ.

doulapia-kouzinas.jpg

Πώς να καθαρίσετε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού

Το σκληρό τρίψιμο μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα ή τη βαφή των ντουλαπιών της κουζίνας. Αντίθετα, ετοιμάστε το δικό σας απαλό καθαριστικό αναμειγνύοντας ένα μέρος ήπιου σαπουνιού πιάτων με δύο μέρη ζεστού νερού ή την ίδια αναλογία λευκού ξιδιού με ζεστό νερό. Ρίξτε το μείγμα καθαρισμού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και είστε έτοιμοι για το καθάρισμα των ντουλαπιών.

Μην ψεκάζετε τα ντουλάπια

Ψεκάστε το μείγμα καθαρισμού σε ένα πανί μικροϊνών ή ένα μαλακό πανί μέχρι να είναι υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να καταστρέψει το χρώμα ή το φινίρισμα των ντουλαπιών σας. Τώρα, σκουπίστε κάθε πόρτα του ντουλαπιού από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που έχει συσσωρευτεί σκόνη ή βρωμιά. Ψεκάστε περισσότερο διάλυμα καθαρισμού στο πανί αν χρειάζεται, αλλά μην αφήνετε ποτέ το πανί να βραχεί τόσο ώστε να στάζει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved